A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Особливості оформлення спадщини за наявності підчисток у правовстановлюючих документах

Дата: 23.10.2020 10:12
Кількість переглядів: 704

На практиці існують випадки коли спадкоємець не має можливості оформити спадщину на земельну ділянку оскільки інформація зазначена в державному акті на право приватної власності на землю має підчистки або дописки.

Нотаріус відмовляє у видачі свідоцтва з огляду на те, що для вчинення нотаріальних дій не приймаються документи, які не відповідають вимогам законодавства або містять відомості, що принижують честь, гідність та ділову репутацію фізичної особи або ділову репутацію юридичної особи, які мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережні виправлення, документи, тексти яких неможливо прочитати внаслідок пошкодження, а також документи, написані олівцем.

Дописки, закреслені слова чи інші виправлення, які є в документах, що подаються для вчинення нотаріальних дій, повинні бути застережені підписом відповідної посадової особи і печаткою установи, підприємства або організації (у разі наявності) чи особи, яка видала документ. При цьому виправлення повинні бути зроблені таким чином, щоб можна було прочитати як виправлене, так і помилково написане, а потім виправлене чи закреслене.

Однак, на сьогодні чинним законодавством України не передбачено можливості внести зміни до державного акту на право власності на землю або отримати новий державний акт.

З огляду на наведене, надання нотаріусу виправленого або нового державного акту не вбачається можливим. За таких обставин, слід зазначити, що кожна особа має право в порядку, встановленому законодавством, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Суди розглядають справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, а саме суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я та по батькові, місце і час народження якої, що зазначені у документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або у паспорті.

Також, відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. ст. 15, 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Отже, з огляду на вищевказане, у даному випадку, для оформлення спадщини на земельну ділянки спадкоємцю необхідно звернутись до суду з позовом про встановлення факту належності спадкодавцю державного акту на право приватної власності на землю та визнання за спадкоємцем права власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку.

 

Начальник відділу «Мереф’янське бюро

правової допомоги» Харківського місцевого

центру з надання БВПД

М. Куцеконь

тел. (057) 748 21 37

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень