A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Про нові правила щодо компенсацій за надання соціальних послуг

Дата: 27.10.2020 15:51
Кількість переглядів: 1066

Основні зміни до системи надання компенсації були затверджені новою редакцією закону «Про соціальні послуги», який набув чинності з 1 січня 2020 року. Порядок виплати компенсації за надання соціальних послуг, який нещодавно затверджено, лише уточнив окремі норми.

Тепер компенсація виплачуватиметесь за догляд осіб з інвалідністю І групи, дітей з інвалідністю, громадян похилого віку з когнітивними порушеннями, невиліковно хворих, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися, та тяжкохворих дітей, яким не встановлено інвалідність.

Крім того, компенсація передбачена за догляд лише членів сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Раніше ж догляд могли здійснювати громадяни без обов’язкового родинного зв’язку. Послуги з догляду можуть надавати фізичні особи, які не здійснюють підприємницьку діяльність.

Розмір компенсації за догляд збільшився. Раніше, наприклад, компенсація за догляд осіб з інвалідністю І групи була встановлена у розмірі 15% прожиткового мінімуму, це дорівнювало 150-180 гривень.

Наразі визначено, що розмір компенсації за догляд – це різниця між прожитковим мінімумом (на 1 січня) на одну особу в розрахунку на місяць та середньомісячним сукупним доходом особи, яка надає послуги з догляду, за попередні шість місяців.

Середньомісячний сукупний дохід фізичної особи, яка надає соціальні послуги, обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу її сім’ї на кількість членів сім’ї, які включаються до її складу.

Для призначення компенсації особа, які здійснює догляд має звернутися з персональними документами та відповідною заявою до органу соціального захисту.  Особі, яка потребує соціальних послуг потрібно надати заяву про таку необхідність та висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона потребує постійного стороннього догляду (за винятком осіб з інвалідністю І групи, яка встановлена безстроково. Компенсація призначається на 12 місяців з місяця звернення.

Також звертаємо увагу на наступне: якщо особа, котра здійснює догляд, перебуває за кордоном понад 10 днів, вона має повідомити про це органи соціального захисту, оскільки на цей період компенсація не надається. Також допомога не призначається, якщо особа, за якою доглядають перебуває повний місяць у лікарні. Про такі обставини потрібно повідомляти органи соцзахисту, щоб потім не повертати надмір виплачену компенсацію.

Відділ соціального захисту населення

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень