A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Визнання особи недієздатною

Дата: 05.11.2020 11:25
Кількість переглядів: 5660

Поняття цивільної дієздатності фізичної особи визначена абзацом другим ч. 1 ст. 30 Цивільного кодексу України.

Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати та нестивідповідальність у разі їх невиконання.


Цивільним законодавством визначено наступні види дієздатності:

1) часткова цивільна дієздатність фізичної особи, яка не досягла чотирнадцяти років (ст. 31 ЦК України);
2) неповна цивільна дієздатність фізичної особи у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років (ст. 32 ЦК України);
3) повна цивільна дієздатність, яка настає після досягнення фізичною особою вісімнадцяти років (повноліття) (ст. 34 ЦК України).
У відповідності до ч. 1 ст. 39  ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Частиною 2 ст. 39  ЦК України встановлено, що порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.
Справи про визнання фізичної особи судом недієздатною розглядаються судом в порядку окремого провадження.

У відповідності до ч. 1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Коло осіб, які можуть бути заявниками у справах про визнання фізичної особи недієздатною визначено ч. 3 ст. 296  ЦПК України. Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

В ч. 3 ст. 297 ЦПК України вказані вимоги до змісту заяви про визнання фізичної особи недієздатною, а саме: у заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

У відповідності до ч. 1 ст. 298  ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров’я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Частиною 1 ст. 300 ЦПК України встановлено, що суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Згідно до ч. 1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.
Правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною визначені ст. 41 ЦК України:

1. Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.
2. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину.
3. Правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.
4. Відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун
(ст. 1184 ЦК України).

Частиною 5 ст. 300 ЦПК України встановлено, що рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Згідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України,  строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

У разі продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, що підтверджується відповідним висновком судово-психіатричної експертизи, у відповідності до ч. 7 ст. 300 ЦПК України,  опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п’ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, може звернутися з клопотанням про продовження строку дії рішення суду.

В такому випадку суд, згідно до вимог ч. 9 ст. 300 ЦПК України,  зобов’язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії.

У відповідності до ч. 1 ст. 42 ЦК України, за заявою опікуна або органу опіки та піклування суд поновлює цивільну дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною, і припиняє опіку, якщо буде встановлено, що внаслідок видужання або значного поліпшення її психічного стану у неї поновилася здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Заступник начальника відділу
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
Харківського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної
правової допомоги В. А. Гогін
   вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37 

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень