A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Онлайн тренінг з питань проєктування та використання матеріалів і технологій в будівництві доріг

Дата: 05.11.2020 14:04
Кількість переглядів: 602

Якісно спроєктувати інфраструктурний проєкт, а також обрати правильні матеріали та технології для його реалізації – те, чого навчилися учасники тренінгу CoST Ukraine

Понад 100 представників, відповідальних за управління мережею доріг в обласних і районних державних адміністраціях, а також об’єднаних територіальних громадах взяли участь в освітньому онлайн тренінгу з питань проєктування та використання матеріалів і технологій в будівництві доріг, проведеному CoST Ukraine 29 жовтня 2020 року.

 

В ході заходу консультант з питань проєктування доріг Андрій Плесницький презентував учасникам вичерпну інформацію щодо використання проєктної документації в роботі, а саме про випадки, коли вона розробляється та з яких стадій складається в залежності від класу наслідків об’єктів, зокрема про збір вихідних даних і формування завдання та техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) на їхній основі, проведення інженерних вишукувань та методи розрахунку вартості проєктно-вишукувальних робіт.

 

Він окреслив функції замовника та проєктувальника, наголосивши на обов’язковій сертифікації останнього, а також розповів про експертизу проєктної документації, надавши перелік нормативних документів, вимог яких слід чітко дотримуватися в ході проєктування автомобільних доріг загального користування та вулиць і доріг населених пунктів.

 

В свою чергу консультант у дорожньо-будівельному виробництві Анна Копинець представила загалу приклади вже апробованих і нових матеріалів і технологій, які сьогодні використовуються під час будівництва та ремонту українських доріг.

 

Вона розповіла про склад асфальтобетонної суміші, типи бітумів і бітумні емульсії, їхні марки, а також способи визначення їхніх властивостей та доцільність застосування на дорогах тих чи інших категорій.

 

Надзвичайно ефективними вона назвала використання модифікаторів, які покращують властивості асфальтобетону у відповідності до кліматичних умов і температурних режимів середовища, де укладається автомобільна дорога, а також енергозберігаючих добавок, які допомагають понизити температуру влаштування асфальтобетону, зменшуючи його старіння проте значно збільшуючи вартість самого матеріалу. 

 

 

За словами виконавчого директора Ініціативи з прозорості інфраструктури CoST Ukraine Святослава Абрамова, цей експертний тренінг є першим з циклу, запланованого в рамках Проєкту «Прозорість та підзвітність при здійсненні дорожніх робіт на дорогах місцевого значення: міста та громади».

 

«Знання основ проєктування, а також розуміння тонкощів використання тих чи інших матеріалів і технологій є наріжним каменем будь-якого будівельного процесу, й в частині відновлення дорожньої мережі також. Саме тому ми обрали ці теми для нашого пілотного тренінгу. Наступними питаннями, які всебічно розглянуть та роз’яснять наші експерти представникам обласних дорожніх підрозділів, стануть здійснення закупівель дорожніх робіт і послуг та забезпечення контролю якості виконаних робіт, а спеціально для муніципалітетів та ОТГ – тонкощі управління дорогами комунальної власності», – розповів він.

 

С.Абрамов переконаний, що дорожні підрозділи місцевої влади, яка лише 2 роки тому отримала на свій баланс мережу доріг місцевого значення, гостро потребують регулярної навчально-освітньої підтримки та забезпечення актуальними методичними рекомендаціями щодо професійної діяльності.

 

«Брак такої підтримки не дозволяє працівникам дорожніх підрозділів якісно виконувати свої функції і створює підґрунтя для свідомих або несвідомих маніпуляцій з боку проектантів та підрядників, що призводить до завищення вартості робіт або виникнення дефектів на нещодавно відремонтованих об’єктах», – наголосив він.

 

Виконавчий директор впевнений, що від розуміння того, які матеріали варто використовувати, а які ні, а також застосування яких технологій є ефективним, а яких – невиправданим чи недоцільним на тій чи іншій дорозі, залежить не лише якість виконаних робіт і тривалість служби відремонтованого об’єкта, а й репутація самого замовника.

 

«Як відомо, серед найбільш поширених корупційних складових в дорожньо-будівельних процесах є передбачення проєктом непотрібних матеріалів чи технологій з високою собівартістю, а також просування потрібних комусь підрядників, постачальників чи посередників. Досконало володіючи експертними знаннями Ви матимете змогу попередити ці корупційні прояви та унеможливити виникнення репутаційних ризиків для себе, як управлінців», – звернувся він до учасників тренінгів.

 

Відтак підвищення кваліфікації працівників, відповідальних за децентралізоване управління дорожньою галуззю, і забезпечення їх вичерпною методичною інформацію є одним з пріоритетних напрямів реалізації Проєкту «Прозорість та підзвітність при здійсненні дорожніх робіт на дорогах місцевого значення: міста та громади».

 

«На початку наступного року ми плануємо розробити другу частину Посібника дорожніх «хвороб» та адаптувати Інструкцію з розкриття даних для муніципалітетів, у той час як цикл освітніх тренінгів, який взяв старт сьогодні, триватиме до кінця цього року. А для того, щоб бути максимально актуальними та ефективними, про зручний формат, тривалість, періодичність, а головне тематику освітніх тренінгів ми запитали безпосередньо в учасників сьогоднішнього заходу. Результати опитування матимемо вже наступного тижня», – підсумував він.

 

Онлайн тренінг з питань проєктування та використання матеріалів і технологій в будівництві доріг в рамках Проєкту «Прозорість та підзвітність при здійсненні дорожніх робіт на дорогах місцевого значення: міста та громади» став можливим завдяки Агентству Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID).

Зміст цього матеріалу є виключною відповідальністю CoST Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

 

Прес-офіс Проєкту
https://www.facebook.com/costukr/posts/1256484061402550

 

 

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень