A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Самовільне зайняття земельної ділянки

Дата: 23.11.2020 14:23
Кількість переглядів: 402

Самовільне зайняття земельної ділянки  –  будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Отже, не вважається самовільним зайняттям земельної ділянки, якщо орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування прийняв рішення про її передачу у власність або надання у користування (оренду).

Під правомірними діями розуміється в т.ч. використання земельної ділянки на якій розташовані правомірно набуті та оформлені у встановленому законом порядку об’єкти нерухомого майна.

За самовільне зайняття земельної ділянки передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Також законодавством встановлено обов’язок особи яка здійснила самовільне зайняття земельної ділянки відшкодувати збитки заподіяні таким зайняттям. Самовільно зайнята земельна ділянка має бути повернута її власнику або землекористувачу.

Так, уточнюючи, види відповідальності, слід зазначити, що самовільне зайняття земельної ділянки тягне за собою адміністративну відповідальність у виді штрафу на громадян від десяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб  –  від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

До кримінальної відповідальності у вигляді штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, притягуються особи, якщо таке самовільне зайняття земельної ділянки, завдало значної шкоди її законному володільцю або власнику.

Під значною шкодою розуміється шкода, якщо вона у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Самовільне зайняття земельної ділянки, вчинене особою, повторно, або групою осіб, або щодо земельних ділянок особливо цінних земель, земель в охоронних зонах, зонах санітарної охорони, санітарно-захисних зонах чи зонах особливого режиму використання земель, карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на строк до двох років.

Самовільне будівництво будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Самовільне будівництво будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, здійснене повторно  –  карається позбавленням волі на строк від одного до трьох років.

Також, необхідно зазначити, що власникам землі та землекористувачам відшкодовуються збитки, спричинені тимчасовим зайняттям земельних ділянок. Так, відшкодуванню підлягає неодержаний доход, під яким розуміється доход, який міг би одержати власник землі, землекористувач, у тому числі орендар, із земельної ділянки і який він не одержав внаслідок її вилучення (викупу) або тимчасового зайняття, обмеження прав, погіршення якості землі або приведення її у непридатність для використання за цільовим призначенням у результаті негативного впливу, спричиненого діяльністю підприємств, установ, організацій та громадян.

Та понад усе необхідно звернути увагу, що самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними.

Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки.

Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Отже, з огляду на наведене, законодавством України встановлено як адміністративну так і кримінальну відповідальність за самовільне зайняття земельної ділянки. Притягнення до одного з видів відповідальності не звільняє винну особу від обов’язку відшкодувати збитки за самовільне зайняття земельної ділянки та повернути таку ділянку власнику або землекористувачу.

Начальник відділу
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь
тел. 748-21-37

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень