Будьте обережні! Водно-нітратна метгемоглобінемія!
«Водно-нітратна метгемоглобінемія» – це захворювання, яке пов’язане зі споживанням питної води, в якій вміст нітратів складає більше ніж 50 мг/дм3. Випадки метгемоглобінемії трапляються частіш за все в сільських регіонах, де використовується вода з колодязів та індивідуальних свердловин.
До групи підвищеного ризику відносяться діти до 3-х років, яких вигодовують сумішами, приготовлених на воді з колодязів. Дане захворювання може призвести до смерті, якщо вчасно не розпізнати та не розпочати екстрене лікування. Симптоми хвороби можливо сплутати з іншими захворюваннями. Хвороба проявляється у вигляді ціанозу – посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах внаслідок гіпоксії, задуха, тахікардія, можуть бути диспепсичні розлади.
В Харківському районі близько 2000 дітей до 3-х років споживають воду із колодязів та індивідуальних свердловин, при цьому близько 40% досліджених проб питної води з перевищеним вмістом нітратів. Такий стан води пов’язаний з тривалим забрудненням ґрунту пестицидами, агрохімікати, продуктами життєдіяльності людини.
«Гігієнічними вимогами до води питної, призначеної для споживання людиною» регламентується влаштування, поточний ремонт, чищення, дезінфекція цих споруд, та лабораторні дослідження якості питної води, які повинні проводитися не рідше 1 разу на рік. Ті джерела, де вода питна не відповідає вимогам, підлягають чищенню та дезінфекції з подальшим лабораторним контролем їх ефективності. У тому разі, коли після чищення та дезінфекції бюветів, колодязів чи каптажів джерел безпечність та якість питної води не покращується, використовувати її для питних потреб забороняється.
Шляхи запобігання виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії:
- Не використовувати воду з колодязів та каптажів джерел для приготування дитячого харчування. Для приготування їжі та питних цілей використовувати воду гарантованої якості. Рекомендується вживання фасованої та бутильованої води.
- Молоді мами повинні пам’ятати, що при грудному вигодовуванні немовляті передаються шкідливі речовини, які вона споживає.
- Належним чином утримувати власні колодязі та індивідуальні свердловини, проводити лабораторний контроль якості питної води не рідше ніж 1 раз на рік.
- В сільському господарстві використовувати отрутохімікати та пестициди з дотриманням санітарних норм та правил.
Головне управління
Держпродспоживслужби в Харківській області