A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Виконавчий напис нотаріуса

Дата: 09.12.2020 15:20
Кількість переглядів: 920

Законодавством України, а саме статтею 87 Закону України «Про нотаріат» нотаріусам для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна надано право вчиняти виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість.

Виконавчий напис є розпорядження нотаріуса про примусове стягнення з боржника на користь кредитора грошових сум або передачі чи повернення майна кредитору, здійснене на документах, які підтверджують зобов’язання боржника.

Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Так, одним з видів таких документів є кредитні договори, за якими боржниками допущено прострочення платежів за зобов’язаннями.

Отже, необхідно звернути увагу, що законодавство України дає можливість здійснювати стягнення коштів за виконавчим написам нотаріуса без отримання рішення суду.

Дана обставина може призвести до порушення прав громадян, оскільки вчинення нотаріусом виконавчого напису відбувається за фактом подання стягувачем документів, які згідно із відповідним Переліком є підтвердженням безспірності заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем. Боржник частіше за все не повідомляється про здійснення виконавчого напису, що позбавляє останнього можливості надати докази щодо спростування факту заборгованості, або оспорити її розмір.

Стягнення за виконавчим написом провадиться в порядку, встановленому цивільним процесуальним законодавством для виконання судових рішень та Законом України „Про виконавче провадження”.

За змістом статті 1 Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» примусове виконання судових рішень і рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) покладається на органи державної виконавчої служби та у визначених Законом України "Про виконавче провадження" випадках - на приватних виконавців.

Згідно статті 25 Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» приватний виконавець має право приймати до виконання виконавчі документи, місце виконання яких відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" знаходиться у межах Автономної Республіки Крим, області або міста Києва чи Севастополя, у яких розташований його виконавчий округ.

Отже, приватні виконавці мають приймати до виконання виконавчі документи за якими боржники, або майно боржників зареєстровані у виконавчому окрузі на який розповсюджується юрисдикція певного приватного виконавця.

Однак на практиці трапляються випадки коли громадянин не укладаючи кредитного договору отримує постанову приватного виконавця про стягнення грошових коштів. Така ситуація можлива у випадку шахрайських дій. Так вчинення виконавчого напису здійснюється за відсутності «боржника» та під час вчинення виконавчого напису нотаріус не перевіряє справжність підпису у договорі. В подальшому заінтересована особа звертається до приватного виконавця, який в порушення вимог закону щодо територіальної юрисдикції, здійснює примусове виконання виконавчого напису.

Одним із способів захисту своїх прав у подібній ситуації є звернення до суду загальної юрисдикції з позовом про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню та звернення до адміністративного суду з адміністративним позовом про скасування постанови про відкриття виконавчого провадження та скасування постанови про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника.

Начальник відділу «Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь 
тел. 748-21-37

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень