A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Спадкування земельної ділянки іноземцями

Дата: 10.12.2020 16:54
Кількість переглядів: 542

У відповідності до ст. 26 Конституції України, іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, - за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України. В пункті 6 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» визначено , що іноземець - особа, яка не перебуває у громадянстві України і є громадянином (підданим) іншої держави або держав. Частиною 3 ст. 81 ЗК України визначено, що однією з підстав набуття права власності іноземцями може бути прийняття спадщини.

Спадкування права на земельну ділянку врегульована нормами ст. 1225 Цивільного кодексу України. Згідно з ч. 1 ст. 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

У відповідності до ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Особливості спадкування земельної ділянки іноземцями врегульовані нормами Земельного кодексу України. Так, у відповідності до ч. 3 ст. 81 ЗК України, однією з підстав набуття права власності іноземцями може бути прийняття спадщини. В ч. 2 ст. 81 ЗК України зазначено, що іноземці можуть набувати права власності на земельні ділянки  несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності.

     А  ч. 4 ст. 81 ЗК України встановлено, що землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

У відповідності до ч. 1 ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини, а ч. 1 ст. 1270 ЦК України встановлений шестимісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

     Окрім того, в ч. 1 ст. 1297 ЦК України зазначено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов’язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

     Свідоцтво про право на спадщину, згідно до ч. 1 ст. 1289 ЦК України, видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини. Таким чином, спадкоємець повинен вчинити наступні дії:

     1. Звернутися протягом шести місяців з моменту смерті спадкодавця до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. Для того, щоб звернутися з заявою про прийняття спадщини, нотаріусу потрібно надати наступні документи: свідоцтво про смерть; довідку про місце проживання спадкодавця; свідоцтво про народження або копію актового запису, або копію рішення суду про встановлення факту родинних відносин, яке набуло законної сили.

     2. Після сплину шестимісячного строку на прийняття спадщини, звернутися до нотаріуса за місцем відкриття спадщини для отримання свідоцтва. Для отримання про право на спадщину на земельну ділянку потрібно надати нотаріусу документи, що підтверджують право власності, а саме: державний акт на право власності та витяг з Державного земельного кадастру.

Пунктом 174.2.3. ст. 174 Податкового кодексу України визначено, що для будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та для будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента ставка оподаткування визначається у відповідності до п. 167.1 ст. 167 ПК України, що становить 18%.

Заступник начальника відділу «Мереф’янське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги В. А. Гогін

Фото без опису

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень