A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Чи потрібно при укладенні договору оренди землі дотримуватись типової форми договору?

Дата: 22.12.2020 13:31
Кількість переглядів: 1404

Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Так, договір оренди землі обов’язково має містити такі істотні умови:

  •  об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);
  • дата укладення та строк дії договору оренди;
  • орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Однак за згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Також слід звернути увагу, що статтею 630 Цивільного кодексу України передбачено що договором може бути встановлено, що його окремі умови визначаються відповідно до типових умов договорів певного виду, оприлюднених у встановленому порядку.

Якщо у договорі не міститься посилання на типові умови, такі типові умови можуть застосовуватись як звичай ділового обороту.

Отже вищенаведене, надає можливості зробити висновок, що законодавством не встановлено обов’язку дотримуватись типової форми договору оренди землі. Обов’язковим є зазначення в такому договорі істотних умов, встановлених ст. 15 ЗУ «Про оренду землі».

Однак, Касаційний цивільний суд Верховного Суду у постанові від 22.01.2019 р. по  справі № 391/548/18 дійшов висновку що умови договору оренди землі повинні відповідати умовам передбаченим у типовій формі договору оренди землі, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 р. № 220.

За таких обставин, з огляду на існування розбіжностей у судовій практиці з питання обов’язковості типової форми договору оренди землі, буде доцільним укладати договір оренди землі з огляду на дотримання вимог ст. 15 ЗУ «Про оренду землі» та Постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 р. № 220.

Начальник відділу «Мереф’янське бюро правової допомоги» М. Куцеконь

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень