A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Хто з колишнього подружжя має виплачувати кредит отриманий під час шлюбу?

Дата: 26.01.2021 13:09
Кількість переглядів: 491

Трапляються ситуації коли один з подружжя під час шлюбу укладає кредитний договір та отримує гроші на придбання певного майна. Під час дії кредитного договору подружжя шлюб припиняє та постає питання поділу майна придбаного у шлюбі.

За загальним правилом таке майно ділиться порівну між подружжям. Однак, поряд з поділом такого майна виникає питання чи зобов’язаний інший з подружжя брати на себе зобов’язання по сплаті половини отриманого у шлюбі кредиту?

З огляду на наведене, слід зазначити що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. Так, наприклад об'єктом права спільної сумісної власності є заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, одержані одним із подружжя.

Якщо одним із подружжя укладено договір в інтересах сім'ї, то гроші, інше майно, які були одержані за цим договором, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Також, необхідно звернути увагу, що частина четверта статті 65 Сімейного кодексу України встановлює, що договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім’ї, створює обов’язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім’ї.

Отже, наведене дає підстави зробити висновок, що при поділі майна враховуються у тому числі борги подружжя та правовідносини за зобов'язаннями, що виникли в інтересах сім'ї.

Таким чином, вважається що зобов’язання по кредитному договору при розлученні розподіляються між подружжям у разі дотримання сукупності таких умов:

    • кошти за кредитним договором були взяті чоловіком або дружиною саме в період перебування в шлюбі;
    • кредит був взятий одним з подружжя саме на користь сім'ї;
    • кошти взяті в кредит були використані саме на сімейні потреби, а не на особисті потреби одного з подружжя.

Навпаки зазначеному, звертаємо увагу, що в разі, коли боргове зобов'язання з'явилося в дружини або чоловіка до укладення шлюбу або було успадковане або взяте під час шлюбу, але за власним бажанням без урахування думки дружини (чоловіка) - то такий кредит при розлученні подружжя не ділиться і виплачувати його доведеться особі, яка його взяла.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень