A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Щодо обов’язкового використання української мови

Дата: 28.01.2021 13:20
Кількість переглядів: 254

Грунтуючись на Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року та схваленому Всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року Акті проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, якими було відновлено незалежну національну державність України, керуючись Конституцією України, що визначає українську мову як єдину державну мову в Україні та покладає на державу обов’язок забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України Верховна Рада України 25 квітня 2019 року прийняла закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Даний закон встановлює що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова. Так українська мова є обов’язковою для використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначені даним Законом.

Передусім зазначеним Законом передбачений обов’язок кожного громадянина України володіти державною мовою. Також Законом зазначається що особа, яка має намір набути громадянство України, зобов’язана засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою.

Зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків державні службовці, депутати всіх рівнів, посадові особи органів місцевого самоврядування, судді, нотаріуси, військовослужбовці, працівники органів внутрішніх справ, педагогічні працівники, медичні працівники державних і комунальних закладів охорони здоров’я, посадові та службові осіби підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності.

З метою сприяння функціонуванню української мови як державної у сферах суспільного життя, на всій території України діє Уповноважений із захисту державної мови (далі - Уповноважений).

Основними завданнями Уповноваженого є захист української мови як державної та захист права громадян України на отримання державною мовою інформації та послуг у сферах суспільного життя на всій території України і усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою.

У разі фіксації актом про результати здійснення контролю за застосуванням державної мови факту порушення органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим, органом місцевого самоврядування, підприємством, установою та організацією, іншим суб’єктом господарювання незалежно від форми власності, а також громадським об’єднанням, політичною партією вимог щодо обов’язкового застосування державної мови, Уповноважений, його представник складає на підставі такого акта протокол.

На теперішній час за порушення суб’єктами вимог щодо обов’язкового застосування державної мови відповідальність не передбачено.

Однак, слід зауважити, що через три роки з дня набрання чинності цим Законом наберуть чинності зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення у частині притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за порушення вимог щодо обов’язкового застосування державної мови.

 

Начальник відділу
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь
тел. 748-21-37


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень