A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Права неповнолітніх у трудових правовідносинах

Дата: 02.02.2021 14:59
Кількість переглядів: 294

Цивільний кодекс України встановлює, що неповнолітньою є особа у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Неповнолітні особи у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх.

Згідно вимог статті 188 Кодексу законів про працю України не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років.

Однак, дане правило має свої винятки. Так за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли п'ятнадцяти років. Також для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Окремо, слід зазначити, що неповнолітні особи мають певні обмеження у працевлаштуванні. Так, забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на:

- важких роботах;

- роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці;

- підземних роботах;

- нічних, надурочних роботах і роботах у вихідні дні;

- роботах які передбачають підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми, які визначені наказом Міністерства охорони здоров'я України № 59 від 22.03.96, а саме:

 

Кален-дарний вік,

років

Граничні норми ваги вантажу (кг), (включається вага тари і упаковки)

Короткочасна робота

(1-2 підняття та переміщення вантажу)

Тривала робота

(більше ніж 2 підняття та переміщення протягом 1 год. робочого часу)

юнаки

дівчата

юнаки

дівчата

14

5

2,5

-

-

15

12

6

8,4

4,2

16

14

7

11,2

5,6

17

16

8

12,6

6,3

 

Неповнолітні мають певні гарантії при звільненні, оскільки звільнення працівників молодше вісімнадцяти років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей. При цьому звільнення з підстав, змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників, виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я, які перешкоджають продовженню даної роботи, поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу провадиться лише у виняткових випадках і не допускається без працевлаштування.

Розірвання трудового договору з неповнолітнім також має певні особливості, оскільки неповнолітній має право як самостійно розірвати трудовий договір так і батьки, усиновителі і піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, у тому числі й строкового, коли продовження його чинності загрожує здоров'ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

 

Начальник відділу
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь
тел. 748-21-37

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень