A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Порядок посвідчення фактів нотаріусом

Дата: 05.02.2021 13:21
Кількість переглядів: 638

Законом України «Про нотаріат» передбачено що нотаріуси серед інших нотаріальних дій здійснюють посвідчення фактів.

Перелік фактів що мають посвідчувати нотаріуси визначений законом, а саме:

- посвідчення факту, що фізична особа є живою;

- посвідчення факту що особа перебуває в певному місці;

- посвідчення часу пред’явлення документа.

Так, «Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 р. № 296/5 передбачається, що нотаріус посвідчує факт, що фізична особа є живою, факт перебування її в певному місці за усним зверненням фізичної особи.

Посвідчення цих фактів проводиться як при явці фізичної особи до нотаріуса, так і поза приміщенням, що є робочим місцем нотаріуса.

Факти, що малолітня дитина, недієздатна фізична особа є живою чи перебуває в певному місці, посвідчуються за усним зверненням її законних представників (батьків, усиновлювачів, опікуна).

Факти, що неповнолітня дитина, фізична особа, цивільна дієздатність якої обмежена, є живою чи перебуває в певному місці, посвідчуються за їх усним зверненням та за згодою на це законних представників (батьків, усиновлювачів, піклувальників), викладеною з дотриманням вимог цього Порядку щодо посвідчення правочинів за участю неповнолітніх, а також осіб, над якими встановлено піклування.

На підтвердження факту, що фізична особа є живою, та факту перебування фізичної особи в певному місці нотаріус видає заінтересованим особам, щодо яких було встановлено ці факти, відповідні свідоцтва.

Також, нотаріус посвідчує час пред’явлення йому документа за усним зверненням заінтересованої особи. Так, нотаріус особисто ознайомлюється зі змістом пред`явленого йому документа. На підтвердження часу пред’явлення йому документів нотаріус вчиняє посвідчувальний напис на документі із зазначенням особи, що його пред`явила.

Начальник відділу «Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь 
тел. 748-21-37

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень