A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Авторське право на фотографічний твір

Дата: 15.02.2021 13:54
Кількість переглядів: 630

Авторське право на фотографічний твір є об’єктом авторського права, у відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 433 Цивільного кодексу України ( далі – ЦПК України), та п. 10 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про авторські права і суміжні права».

Отже, фотографічний твір (фотографія) – це об’єкт авторського права, який створений творчою працею автора (фізичної особи), який у відповідності до ч. 1 ст. 11 Закону України «Про авторські права і суміжні права», є первинним суб’єктом, якому належить авторське право на твір.

В ч. 1 ст. 435 ЦК України зазначено, що за відсутності доказів іншого автором твору вважається фізична особа, зазначена звичайним способом як автор на оригіналі або примірнику твору (презумпція авторства).

Згідно до ч. 1 ст. 437 ЦК України, авторське право виникає з моменту створення твору.

У відповідності до ч. 1 ст. 11 Закону України «Про авторські права і суміжні права», Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей Автору фотографічного твору (фотографії) належать майнові та немайнові авторські права на цей твір.

До особистих немайнових прав автора (у даному конкретному випадку – фотографа) належать: право на визнання авторства; право перешкоджати будь-якому посяганню на право інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця об'єкта права інтелектуальної власності.

До майнових прав автора фотографічного твору належать: виключне право на використання твору; виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами.

За загальними правилами, встановленими ч. 2 ст. 28  Закону України «Про авторські права і суміжні права», авторське право діє протягом усього життя автора і 70 років після його смерті.

Інтереси особи, зображеної на фотографії та в інших художніх творах охороняються у відповідності до вимог ст. 308 ЦК України, зокрема заборонено відтворювати і розповсюджувати фотографії особи без її згоди. Але якщо фотозйомка відбувалася під час публічного заходу,  такої згоди не треба.

Особа, яка зображена на фотографії не має авторського права на фотографічний твір, але у випадку, коли фотомодель приймала участь у створенні освітлення, виборі особливого ракурсу зйомки, докладала інших зусиль для реалізації створення відповідного образу, вона може бути визнана співавтором фотографічного твору.

У відповідності до ст. 51 Закону України «Про авторські права і суміжні права», Захист особистих немайнових і майнових прав суб’єктів авторського права здійснюється

в порядку, встановленому адміністративним, цивільним і кримінальним законодавством.

Способи цивільно-правового захисту авторського права і суміжних прав визначені в ст. 52 Закону України «Про авторські права і суміжні права».

 

Заступник начальника відділу «Мереф’янське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинноїправової допомоги В. А. Гогін
вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37  

Фото без опису 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень