A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Правове регулювання здійснення вирубки дерев та збору деревини

Дата: 10.03.2021 10:51
Кількість переглядів: 3251

Діяльність по заготівлі деревини та заготівлі другорядних лісових матеріалів відносяться до спеціального використання лісових ресурсів. Таке спеціальне використання лісових ресурсів здійснюється в межах лісових ділянок, виділених для цієї мети. Порядок та умови здійснення спеціального використання лісових ресурсів встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Так, спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубним квитком або лісовим квитком, що видається безоплатно власниками лісів або постійними лісокористувачами. На виділених лісових ділянках можуть використовуватися лише ті лісові ресурси і лише для цілей, що передбачені виданим спеціальним дозволом.

Визнається незаконною порубка дерев і чагарників, вчинена:

- без відповідного дозволу;

- за дозволом, виданим із порушенням чинного законодавства;

- до початку чи після закінчення установлених у дозволі строків;

- не на призначених ділянках чи понад установлену кількість;

- не тих порід дерев, які визначені в дозволі;

- порід, вирубку яких заборонено.

Отже, використання лісів для заготівлі деревини можливе тільки на підставі лісорубного квитка або лісового квитка.

В межах населених пунктів діють декілька інші правила видалення нелісових зелених насаджень. Так, частиною 3 статті 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» передбачено, що видалення дерев, кущів, газонів і квітників здійснюється в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Згідно пункту 3 «Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 р. № 1045 видалення зелених насаджень на території населеного пункту здійснюється за рішенням виконавчого органу сільської, селищної, міської ради (далі - компетентний орган) на підставі ордера.

Видалення зелених насаджень на приватній земельній ділянці здійснюється власником за власним бажанням та не потребує погодження з органами влади і компенсації вартості таких насаджень.

Також, доцільно зазначити, що у разі порушення правил вирубки зелених насаджень винна особа може бути притягнута до матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності.

Так, адміністративна відповідальність у вигляді штрафу передбачена за:

незаконну порубку і пошкодження дерев або чагарників;

перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників;

знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення (на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян);

знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень вздовж берегів річок, каналів, навколо водних об'єктів, гідротехнічних споруд, на смугах відводу автомобільних доріг, залізниць та інших захисних лісових насаджень  (на громадян від тридцяти до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шістдесяти до дев’яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян);

знищення або пошкодження підросту в лісах (на громадян від трьох до шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян);

В свою чергу кримінальна відповідальність передбачена за незаконну порубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду (штраф від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк).

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб (обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк).

Ті самі дії , вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах (штраф від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк).

Притягнення осіб до адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє останніх від обов’язку відшкодування вартості шкоди заподіяної лісу в результаті:

- пошкодженням дерев і чагарників до ступеня неприпинення росту;

- знищення або пошкодження лісових культур, природного підросту та самосіву на землях, призначених для відновлення лісу;

- знищення або пошкодженням сіянців, саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях.

Також, винні особи зобов’язані здійснювати відшкодування розміру шкоди, заподіяної підприємствами, установами, організаціями та громадянами зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів внаслідок:

- знищення або пошкодження дерев і чагарників;

- знищення або пошкодження газонів і квітників.

Окремо слід зупинитися на питанні збору сухих гілок та дерев які самостійно повалились (впали). Так, законодавство не передбачає можливості отримання спеціального дозволу на таку діяльність та не встановлює відповідальності за її здійснення без дозволу.

Однак, судова практика у даному випадку неоднозначна. За здійснення такої діяльності деякі судді притягують осіб до відповідальності але існують і рішення судів в яких зазначено, що за збір сухостою особа не може бути притягнута до відповідальності. Основним критерієм у даному випадку є те, що сухе дерево не було зрублене особою, а впало під впливом природних причин.

 

Начальник відділу
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь
тел. 748-21-37

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень