A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Цивільний позов у кримінальному провадженні

Дата: 15.03.2021 15:39
Кількість переглядів: 5218

У відповідності до ч. 1 ст. 61 Кримінального процесуального кодексу України, цивільним позивачем у кримінальному провадженні є фізична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової шкоди, та яка в порядку, встановленому цим Кодексом, пред’явила цивільний позов.

А ч. 1 ст. 62 Кримінального процесуального кодексу України визначено, що цивільним відповідачем у кримінальному провадженні може бути фізична або юридична особа, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану кримінально протиправними діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, та до якої пред’явлено цивільний позов у порядку, встановленому цим Кодексом.

Права та обов’язки цивільного позивача та цивільного відповідача виникають з моменту подання позовної заяви органу досудового розслідування або суду.

Цивільний позивач має права та обов’язки, передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України (далі по тексту – КПК) для потерпілого, в частині, що стосуються цивільного позову, а також має право підтримувати цивільний позов або відмовитися від нього до видалення суду в нарадчу кімнату для ухвалення судового рішення.

Цивільний відповідач має права та обов’язки, передбачені КПК України для підозрюваного, обвинуваченого, в частині, що стосуються цивільного позову, а також має право визнавати позов повністю чи частково або заперечувати проти нього.

У відповідності до ч. 1 ст. 128 КПК України, особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред’явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

З наведеного вбачається, що цивільний позов у кримінальному провадженні повинен бути пред’явлений до початку судового розгляду справи.

Слід звернути увагу на те, що згідно до ч. 3 ст. 128 КПК України, цивільний позов в інтересах держави пред’являється прокурором. Цивільний позов може бути поданий прокурором у випадках, встановлених законом, також в інтересах громадян, які через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність неспроможні самостійно захистити свої права.

Розгляд цивільного позову у кримінальному провадженні має певні особливості:

  • форма та зміст позовної заяви повинні відповідати вимогам, встановленим до позовів, які пред’являються у порядку цивільного судочинства;
  • цивільний позов у кримінальному провадженні розглядається судом за правилами,
  • встановленими Кримінальним процесуальним кодексом України;
  • якщо процесуальні відносини, що виникли у зв’язку з цивільним позовом, Кримінальним процесуальним кодексом України не врегульовані, до нихзастосовуються норми Цивільного процесуального кодексу України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства;
  • відмова у позові в порядку цивільного, господарського або адміністративного судочинства позбавляє цивільного позивача права пред’являти той же позов у кримінальному провадженні;
  • особа, яка не пред’явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а такожособа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред’явити його в порядку цивільного судочинства;

За результатами розгляду цивільного позову у кримінальному провадженні, суд може прийняти одне з наступних рішень:

  • задовольнити цивільний позов повністю або частково чи відмовляє в ньому;
  • залишити цивільний позов без розгляду.

Заступник начальника відділу «Мереф’янське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги В. А. Гогін
 вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень