Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Несплата орендної плати орендарем земельної ділянки, як підстава для розірвання договору оренди землі

Дата: 16.03.2021 16:13
Кількість переглядів: 1080

Оренда землі  це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Договір оренди землі  це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Однією з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. Орендна плата за землю  це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

Орендодавець має право вимагати від орендаря в тому числі своєчасного внесення орендної плати.

Договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду на вимогу однієї із сторін в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 Закону України «Про оренду землі» та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Так, однією з підстав припинення права користування земельною ділянкою згідно статті 141 ЗК України є в тому числі систематична (два та більше випадків) несплата орендної плати.

Отже, якщо умовами договору оренди землі, не передбачено інше, за умови щомісячного обов’язку сплати орендарем орендної плати, несплата орендарем орендної плати за два та більше місяців поспіль є підставою для розірвання договору оренди землі.

За огляду на наведене, власник земельної ділянки має звернутися до суду з відповідним позовом. Розірвання договору оренди землі у такому випадку здійснюється за рішенням суду.

 

Начальник відділу
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь
тел. 748-21-37

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень