A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

24 березня відзначається Міжнародний  День боротьби з туберкульозом

Дата: 23.03.2021 15:34
Кількість переглядів: 511

 

В Україні 24 березня відзначається Міжнародний  День боротьби з туберкульозом,  саме в цей день у 1882 році  вчений Роберт Кох відкрив мікобактерію туберкульозу.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, що викликається специфічними збудниками  і характеризується переважним ураженням легень, але можливе ураження і всіх інших органів людини.

Збудники туберкульозу відрізняються високою стійкістю до впливу різних факторів (фізичних, хімічних, природних). Особливо високостійкі мікобактерії туберкульозу в висохлому мокротинні хворого на туберкульоз. У вуличному пилу вони зберігаються близько двох тижнів, на сторінках літератури і предметах до 3-х місяців. На пасовищах і в ґрунті, забруднених хворими на туберкульоз тваринами, туберкульозна паличка може зберігатися від декількох місяців до 3-9 років. В умовах низьких температур збудник туберкульозу ще більш стійкий. Навіть в 5-10% розчині соляної та сіркової кислоти бактерії зберігають життєздатність протягом доби.

Пряме сонячне проміння вбиває мікобактерії туберкульозу влітку за 60 хвилин, взимку  за 2 години; розсіяне сонячне світло  протягом 40-80 діб; ультрафіолетове опромінення  за 2-3 хвилини. При кип'ятінні загибель збудника трапляється за кілька хвилин. 

Основне джерело туберкульозу  хворий бактеріовиділювач. Мікобактерії з організму хворого можуть виділятися з харкотинням, повітрям при диханні, сечею, калом, слиною, спермою, сльозами, з виразок, нориць. Особливо небезпечним для оточуючих є не вилікуваний хворий, який кашляє. Відомо, що хворий з активною відкритою формою туберкульозу виділяє у зовнішнє середовище від 20 млн. до 6 млрд. мікобактерій туберкульозу. На туберкульоз може захворіти кожен, оскільки ми не можемо припинити дихати.

Під час кашлю, співу, голосної розмови мікобактерії туберкульозу розповсюджуються від хворої людини на відстань від 1-1,5 до 5 м.

Більшість інфікованих людей на земній кулі не хворіють на туберкульоз так як їхня імунна система успішно бореться зі збудником. Однак, частина людей  мають більшу вірогідність захворіти на туберкульоз, які були в контакті з хворим на активну форму туберкульозу, що виділяє в навколишнє середовище мікобактерії туберкульозу. Для дітей, особливо маленьких, достатньо короткочасного контакту з хворими на туберкульоз, щоб відбулося зараження мікобактеріями туберкульозу.

Найбільш уразливими до туберкульозу є діти та підлітки, що страждають хронічними рецидивуючими захворюваннями, які понижають захисні можливості організму: часті простудні захворювання, хвороби носоглотки, легенів, цукровий діабет та ін; також особи, що вживають алкоголь, наркотики, палять, погано харчуються, перебувають в стресових ситуаціях та несприятливих екологічних умовах.

Особи, які інфіковані вірусом імунодефіциту людини, або які вже хворіють на СНІД. У цієї категорії людей перебіг туберкульозу найважчий. 60% хворих на СНІД помирають саме від туберкульозу.

Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є декотрі ознаки (симптоми), які дозволяють запідозрити туберкульоз. До них відносяться:

  • Постійна немотивована слабкість.
  • Підвищена втомлюваність. 
  • Погіршення або відсутність апетиту.
  • Втрата ваги.
  • Тривала лихоманка (частіше з невисокими показниками температури тіла - 37,0 37,5°С). 
    Пітливість (переважно вночі).
  • Тривалий кашель (протягом 3-х тижнів і більше, з відходженням харкотиння чи без нього).
  • Задишка.
  • Кровохаркання
     

Якщо у Вас є  будь-яка з цих ознак,  якомога швидше зверніться до лікаря! Не затримуйте час звернення за медичною допомогою, бо чим раніше виявлений туберкульоз, тим ефективніше лікування!

Основний метод виявлення туберкульозу у дітей це щорічне проведення проби Манту (туберкулінодіагностика).  Проба проводиться спеціально навченою медичною сестрою . Кінцева оцінка результатів здійснюється на 3-й день. Після проведення проби місце введення неможна розчісувати, травмувати, тримати руку в гарячій воді. Одяг повинен бути хлопчатопаперовий з довгим рукавом. Звичайне купання не впливає на результати проби.

Щоб уникнути появлення незвичної реакції перед проведенням проби і до її оцінки слід уникати вживання в їжу продуктів, що викликають у Вас алергію (діатез,сип).  Проба повинна проводитись тільки в тому випадку, якщо дитина здорова! У випадку, якщо мають місце навіть незначні мінімальні ознаки якого-небудь гострого або загострення хронічного захворювання, проба не проводиться. В подібних випадках її роблять не раніш, ніж через 1 місяць після повного одужання. 

Якщо ви захворіли і маєте симптоми схожі на туберкульоз, вам необхідно негайно звернутися до лікаря.  При наявності кашлю з відходженням харкотиння необхідно двічі здати його в лікарні за місцем проживання  з метою дослідження на наявність мікобактерій туберкульозу. 

За призначенням лікаря всім хворим з підозрою на туберкульоз виконується рентгенобстеження (рентгенографія) органів грудної клітини. Своєчасна діагностика туберкульозу – запорука повного одужання. Якщо ви захворіли на туберкульоз лікування в Україні безкоштовне та довготривале (від 6 до 24 місяців). Після вилікування від цієї хвороби, пацієнт  3 роки має робити  рентген обстеження органів грудної клітини та знаходиться на обліку у фтизіатра.

На жаль, захворіти на туберкульоз може кожен!

Туберкульоз не розрізняє соціального статусу та небезпечний для всіх!

Будьте до себе уважними!

Своєчасно обстежуйтесь на туберкульоз!  

Фото без опису            

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень