A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Не паліть суху траву!

Дата: 01.04.2021 14:05
Кількість переглядів: 1193

Шановні мешканці громади!

Наразі розпочалися садово-городні роботи і прибирання територій. Пам’ятайте про шкідливий вплив на довкілля та штрафи за спалювання торішнього листя і сухої трави!

Спалювання листя є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, що тягне за собою накладення адміністративних штрафів. А окрім того, шкодить здоров’ю людей та екологічному стану довкілля.

Тліючі органічні рештки та листя виділяють безліч шкідливих речовин: чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму; бензопірен та діоксини (канцерогени), які викликають онкологічні захворювання, тощо. При спалюванні однієї тонни рослин, у повітря потрапляє близько 30 кілограмів шкідливих речовин, які можуть бути джерелом алергії, впливати на імунну систему та викликати бронхоспазми, кашель, задуху. В першу чергу, страждають люди похилого віку, діти та вагітні жінки.

При спалюванні сухих рослинних решток разом із димом у повітря, а потім й у легені людини, потрапляють важкі метали, діоксини, бензопірени, окисиди азоту та найрізноманітніші канцерогенні сполуки. З листям часто горить безліч сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери. Нерідко при випалюванні стерні, сухої рослинності пошкоджуються полезахисні лісові смуги, виникають великі пожежі, зокрема, у прилеглих лісових масивах.

До того ж, спалювання листя не сприяє підвищенню родючості ґрунтів. Адже висока температура при горінні знищує всю мікрофлору, що утворюється у верхньому шарі ґрунту. Гинуть не тільки мікроорганізми, але й знищуються гнізда птахів. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту: зайці, їжаки, плазуни, земноводні. Спалювання сухої рослинності часто призводить до займання торфовищ і лісових насаджень.

Безпечною і корисною альтернативою поводження із торішнім листям і сухостоєм є компостування. Переваги компостування очевидні: зменшення шкідливих викидів в атомсферу. До того ж - удобрення грунту компостом допомагає зменшити ущільнення та ерозію грунтів. Коли листя компостується  разом з рештками трави, які містять азот, кінцевий продукт є дуже цінним органічним добривом.

Не завдавайте шкоди своєму здоров’ю, здоров’ю своїх рідних, близьких, односельців! Не паліть!!! Компостуйте!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень