A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Правовий статус земельних ділянок що надаються громадянам для городництва

Дата: 22.04.2021 16:41
Кількість переглядів: 2220

Земельний кодекс України передбачає можливість передання громадянам та об’єднанням громадян земельних ділянок для городництва.

Так, статтею 22 ЗК України визначено, що землі сільськогосподарського призначення передаються у власість та надаються у користування громадянам для ведення городництва. Стаття 36 ЗК України розширює коло суб’єктів, що мають право отримати у користування земельні ділянки для ведення городництва. Так, за змістом даної норми земельні ділянки для городництва із земель державної або комунальної власності можуть надаватися в оренду громадянам або їх об'єднанням.

Для визначення поняття «об’єднання громадян», слід звернути увагу на те, що згідно ЗУ «Про громадські об'єднання» громадське об'єднання - це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів. Громадське об'єднання за організаційно-правовою формою утворюється як громадська організація або громадська спілка.

Громадська організація - це громадське об'єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи. Згідно статті 9 цього закону громадське об'єднання, яке має намір вести свою діяльність у статусі юридичної особи або без нього, зобов'язане здійснити державну реєстрацію.

Отже, для отримання землі під городництво об'єднанню громадян треба здійснити державну реєстрацію юридичної особи відповідно до ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

На використання земельних ділянок для городництва встановлені певні обмеження. Так на таких земельних ділянках не допускається закладання багаторічних плодових насаджень, а також спорудження капітальних будівель і споруд. Однак, на земельних ділянках, наданих для городництва, можуть бути зведені тимчасові споруди для зберігання інвентарю та захисту від непогоди. Після закінчення строку оренди зазначеної земельної ділянки побудовані тимчасові споруди підлягають знесенню власниками цих споруд за їх рахунок.

Слід звернути увагу, що статтею 121 ЗК України визначено перелік видів використання та граничні розміри земельних ділянок що можуть передаватися безоплатно у власність громадянам України із земель державної або комунальної власності. За змістом даної статті земельні ділянки для городництва із земель державної або комунальної власності не передаються безоплатно громадянам України.

З огляду на наведене, слід зазначити, що у встановленому законом порядку громадяни мають право із земель державної або комунальної власності придбати у власність (купити) або отримати у користування (оренду) земельні ділянки для городництва, об’єднання громадян мають право отримати тільки у користування (оренду) такі земельні ділянки.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень