A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Договір довічного утримання

Дата: 06.05.2021 08:34
Кількість переглядів: 422

Трапляються випадки, коли власник житла в силу похилого віку або інших обставин не спроможний самостійно забезпечувати власні потреби. За таких обставин, особи подекуди звертаються за допомогою (доглядом) до сусідів, родичів, знайомих або взагалі сторонніх людей. Допомога (догляд) особам похилого віку може надаватися сторонніми особами як безкоштовно, так і з огляду на набуття права власності на житло або інше майно.

В останньому випадку, з метою правового врегулюванні правовідносин по догляду, доцільно укласти договір довічного утримання (догляду).

Так, за змістом статті 744 ЦК України за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

Такий договір укладається виключно у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

Статтею 746 ЦК України передбачено, що відчужувачем у договорі довічного утримання (догляду) може бути фізична особа незалежно від її віку та стану здоров'я, а набувачем - повнолітня дієздатна фізична особа або юридична особа.

Також, законодавство не забороняє укладення договору довічного утримання (догляду) на користь третьої особи.

В залежності від майна яке відчужувач передає набувачеві у власність за договором довічного утримання (догляду), набувач стає власником такого майна, з моменту:

- нотаріального посвідчення договору або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним – на рухоме майно.

- з дня державній реєстрації відповідно до закону – на нерухоме майно.

Однак, слід звернути увагу, що набувач не має права до смерті відчужувача продавати, дарувати, міняти майно, передане за договором довічного утримання (догляду), укладати щодо нього договір застави, передавати його у власність іншій особі на підставі іншого правочину. На майно, передане набувачу за договором довічного утримання (догляду), не може бути звернене стягнення протягом життя відчужувача.

Втрата (знищення), пошкодження майна, яке було передане набувачеві, не є підставою для припинення чи зменшення обсягу його обов'язків перед відчужувачем.

За договором довічного утримання (догляду) набувач зобов’язаний:

  • здійснювати матеріальне забезпечення відчужувача, а також його догляд (опікування). Матеріальне забезпечення, яке щомісячно має надаватися відчужувачу, підлягає грошовій оцінці та вказується у договорі. Така оцінка підлягає індексації у порядку, встановленому законом.
  • у разі смерті відчужувача поховати його, навіть якщо це не було передбачено договором довічного утримання (догляду).
  • забезпечити відчужувача або третю особу житлом у будинку (квартирі), який переданий набувачу за договором довічного утримання (догляду). У цьому разі в договорі має бути конкретно визначена та частина помешкання, в якій відчужувач має право проживати.

Статтею 755 ЦК України визначені підстави припинення договору довічного утримання (догляду).

Так, договір довічного утримання (догляду) може бути розірваний:

1. За рішенням суду:

1) на вимогу відчужувача або третьої особи, на користь якої він був укладений, у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов'язків, незалежно від його вини;

2) на вимогу набувача.

2. Договір довічного утримання (догляду) припиняється зі смертю відчужувача.

З огляду на наведене, слід зазначити, що у разі розірвання договору довічного утримання (догляду) у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням набувачем обов'язків за договором, відчужувач набуває право власності на майно, яке було ним передане, і має право вимагати його повернення.

У цьому разі витрати, зроблені набувачем на утримання та (або) догляд відчужувача, не підлягають поверненню.

У разі розірвання договору у зв'язку з неможливістю його подальшого виконання набувачем з підстав, що мають істотне значення, суд може залишити за набувачем право власності на частину майна, з урахуванням тривалості часу, протягом якого він належно виконував свої обов'язки за договором.

Начальник відділу «Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконьтел. 748-21-37

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень