A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Оскарження дій або бездіяльності слідчого чи прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Дата: 14.05.2021 13:07
Кількість переглядів: 400

Це питання є дуже актуальним тому, що коли особи звертаються з заявами про відкриття кримінального провадження до органів досудового розслідування, а слідчий відмовляє у внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань і не відкриває кримінальне провадження.

У відповідності до ч. 1 ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Згідно до п. 1 ч. 1. ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні заявником, потерпілим можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов'язаний вчинити.

Скарги на невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, у відповідності до ч. 1 ст. 304 КПК України, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.

Другий сенат Конституційного Суду України  17.06.2020 р. у справі за конституційною скаргою Плескача В’ячеслава Юрійовича щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень частини третьої статті 307, частини третьої статті 309 Кримінального процесуального кодексу України, ухвалив рішення № 4-р(II)/2020, яким визнав такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення частини третьої статті 307 Кримінального процесуального кодексу України щодо заборони оскарження ухвали слідчого судді за результатами розгляду скарги на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення.

Отже, починаючи з 17.06.2020 р., ухвали слідчого судді за результатами розгляду скарги на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань підлягають оскарженню в апеляційному порядку.

Заступник начальника відділу «Мереф’янське бюро правової допомоги» 
Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги В. А. Гогін 
вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37

Фото без опису

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень