A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Залишення позовної заяви без руху

Дата: 28.05.2021 15:13
Кількість переглядів: 510

Залишення позовної заяви без руху передбачено ст. 185 Цивільного процесуального кодексу України (ЦПК України) на стадії відкриття провадження у справі у Главі 2 ЦПК України.

         У відповідності до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 ЦПК України, протягом п’яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

         У ст. 175 ЦПК України визначені вимоги до змісту позовної заяви, а в ст. 177 ЦПК України встановлені правила подання копій документів, що додаються до позовної заяви.

         Таким чином, найпоширенішими підставами для залишення суддею позовної заяви без руху є:

  • невідповідність змісту поданої позовної заяви вимогам ст. 175 ЦПК України;
  • порушення правил подання копій документів, встановлених  ст. 177 ЦПК України;
  • несплата судового збору.

У відповідності до ч. 2 ст. 185 ЦПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

         Для того, щоб суд відкрив провадження у справі за поданою позовною заявою, пропонується наступний алгоритм дій, які позивач повинний вчинити в межах строку на усунення недоліків, встановленого судом наступні дії:

  • уважно перечитати ухвалу суду про залишення позовної заяви без руху в тій частині, де зазначений перелік недоліків та вимоги щодо їх усунення;
  • усунути недоліки в тексті позовної заяви;
  • перевірити наявність усіх примірників доданих до позовної заяви документів та посвідчити їх належним чином, як зазначено в ухвалі суду;
  • сплатити  судовий збір у розмірі, вказаному судом в ухвалі про залишення позовної заяви без руху і надати суду оригінал квитанції про сплату судового збору разом з позовною заявою.

Згідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 ЦПК України, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

         У відповідності до ч. 6 ст. 185 ЦПК України, про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу. Ухвалу про повернення позовної заяви може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

У разі скасування ухвали про повернення позовної заяви та направлення справи для продовження розгляду суд не має права повторно повертати позовну заяву.

         Треба звернути увагу на те,  що у відповідності до ч. 7 ст. 185 ЦПК України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

 

Заступник начальника відділу «Мереф’янське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги В. А. Гогін вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень