A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Особам, які живуть однією сім’єю без реєстрації шлюбу, пенсія у зв’язку з втратою годувальника не призначається

Дата: 22.06.2021 14:15
Кількість переглядів: 387

Дуже часто особи з тих чи інших міркувань, спільно проживають  однією сім’єю без офіційного укладення шлюбу. Потім, після смерті годувальника, з яким особи проживала однією сім’єю без реєстрації шлюбу, звертаються до Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області з заявами про призначення пенсії у зв’язку з втратоюгодувальника і отримують відмову. Чи є така відмова законною?

Щоб отримати відповідь на це питання, звернемося до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Порядок призначення пенсії у  зв’язку з втратою годувальника врегульовано ст. 36 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

У відповідності до п. 1  ч. 2 ст. 36 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» непрацездатними членами сім'ї вважаються чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

В постанові Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду від 23.01.2020 у справі № №804/1501/18, провадження

№ К/9901/32302/19, зробив наступний правовий висновок: «Таким чином,

у розумінні ст. 36 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» право на призначення пенсії у зв`язку із втратою годувальника мають чоловік або дружина, які перебували в зареєстрованому шлюбі. Жінка або чоловік, які на час смерті померлого годувальника проживали з ним однією сім`єю без реєстрації шлюбу та/або утримували один одного, не є подружжям, а тому не набувають права на призначення пенсійних виплат у зв`язку із втратою годувальника».

Враховуючи вимоги ст. 36 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» та правової позиції Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду, викладеній у постанові від 23.01.2020 у справі № №804/1501/18, провадження № К/9901/32302/19, особи, які проживали однією сім’єю без реєстрації шлюбу, не набувають права  на призначення пенсійних виплат у зв`язку із втратою годувальника, тому Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області обґрунтовано відмовляє таким особам в призначенні пенсії у зв’язку з втратою годувальника.

 

Заступник начальника відділу
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
Харківського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної
правової допомоги В. А. Гогін


вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень