A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Харчові отруєння та їх профілактика

Дата: 09.07.2021 14:11
Кількість переглядів: 477

Літо – час відпусток, подорожей, відпочинку на свіжому повітрі. Та саме влітку різко збільшується кількість харчових отруєнь, тому що в період спекотної погоди, завдяки підвищеній температурі повітря, утворюються ідеальні умови для розмноження багатьох збудників кишкових інфекцій. Отруєння продуктами харчування частіше усього відбувається через споживання неякісної, брудної, зіпсованої їжі. Харчове отруєння — це на 90% неуважність, недотримання санітарії самою людиною.

     Лідирують у списку молоко та м'ясо, а, також, продукти із них. Різноманітні ряжанки, йогурти, кефір, творог, бринза при поганій термічній обробці, недотриманні санітарних норм є головними джерелами бактеріальних токсикоінфекцій. М'ясо та м'ясні продукти так само небезпечні, якщо купуються у сумнівних місцях у неперевірених продавців. Не варто забувати, що отруєння продуктами харчування — це грубі порушення умов зберігання, зокрема, це стосується молока. Риба та яйця, також, представляють загрозу: риба часто містить токсини або може бути заражена мікроорганізмами, а яйця — це основне джерело сальмонельозу. Немиті та підгнивші, зіпсовані овочі та фрукти — джерело літніх отруєнь. Консерви — головний винуватець тяжкого харчового отруєння — ботулізму. Останніми у списку є морепродукти — устриці, мідії, молюски, які частіше всього викликають харчові токсикози немікробного походження.

     Основними ознаками харчового отруєння є: невеликий інкубаційний період – від 1 до 6 годин(період від вживання їжі до розвитку хвороби), швидкий розвиток хвороби, масовість ураження (симптоми отруєння у всіх, хто споживав продукт), висока температура, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, діарея, біль у животі, здуття живота, нудота і блювота, запаморочення, низький тиск, прискорене серцебиття.

     Попередження харчових отруєнь полягає у наступному:

- Регулярно мити руки, після кожного відвідування громадських місць (ринки, магазини, офіси, транспорт, після кожного відвідування туалету, перед та після приготування їжі, особливо, якщо готувались сирі м'ясо та риба.

- Систематично забезпечувати чистоту у місцях приготування їжі. мити потрібно усі столові прибори, посуд, частіше міняти кухонні рушники та губки.

- При покупці продуктів харчування потрібно звертати увагу на умови їх зберігання, терміни реалізації, зовнішній вигляд.

- Не купувати продукти на стихійних ринках, у місцях, непридатних для торгівлі, не обладнаних холодильними установками, тощо.

- Дотримуватись у домашніх умовах правил зберігання продуктів.

- Без вагань викидати навіть злегка зіпсовану їжу. Не допускати її повторної переробки.

- Дотримуватись правил термічної обробки продуктів — молоко кип'ятити, яйця варити або смажити, так само м'ясо та рибу.

- Зберігати приготовану їжу не більше 1,5-2 годин у відкритому вигляді при кімнатній температурі.

- Зберігати напівфабрикати, сирі продукти окремо від готових страв, бажано у закритому вигляді.

- Не споживати у їжу гриби сумнівного виду, гриби, які ростуть біля трас, промислових об'єктів, куповані на стихійних ринках у незнайомих продавців.

- Сміттєві корзини, відра тримати закритими та очищувати якомога частіше.

- Овочі, фрукти, ягоди повинні піддаватись обробки водою. Якщо консистенція продукту дозволяє, краще обдати його кип'ятком.

- Готові продукти повинні зберігатись окремо від сирих.

- Покупка продуктів на стихійних ринках загрожує харчовим отруєнням.

- Практично усі продукти потрібно піддавати тепловій обробці — смаженню, варінню, запіканню.

     Профілактика — це основний захід, що допоможе убезпечити себе та своїх близьких від харчової токсикоінфекції.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень