A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Заяви по суті у цивільному процесі

Дата: 23.07.2021 15:15
Кількість переглядів: 372

У відповідності до ч. 1 ст. 174 ЦПК України, при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених Цивільним процесуальним кодексом України.

Частиною 2 ст. 174 ЦПК України визначено, що заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

ЦПК України встановлені певні правила, стосовно порядку оформлення та подачі заяв по суті, а саме:

  • підстави, час та черговість подання заяв по суті справи визначаються ЦПК або судом у передбачених ЦПК України випадках;
  • подання заяв по суті справи є правом учасників справи. Суд може зобов’язати державний орган чи орган місцевого самоврядування подати відповідну заяву

по суті справи (крім позовної заяви);

  •  суд може дозволити учаснику справи подати додаткові пояснення щодо окремого питання, яке виникло при розгляді справи, якщо визнає це за необхідне.

Вимоги до змісту позовної заяви встановлені ст. 175 ЦПК України. Що стосується інших заяв по суті, вимоги до їх змісту встановлені: для  відзиву на позовну заяву -  ст. 178 ЦПК України; для відповіді на відзив – ст. 179 ЦПК України; для заперечення – ст. 180 ЦПК України; для пояснення третьої особи щодо позову або відзиву - ст. 180 ЦПК України.

Для всіх заяв по суті, окрім позовної заяви, нормами ЦПК України встановлені правила щодо строку їх подачі, а саме: заяви по суті подаються в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк подання заяви по суті, щоб особи, які приймають участь у справі, підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази та отримати копію відповідної заяви.

Окрім того, в ч. 1 ст. 182 ЦПК України зазначено, що При розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань.

Загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення встановлені ч. 1 ст. 183 ЦПК України, згідно до вимог якої, будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити:

1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) (для

фізичних осіб) особи, яка подає заяву чи клопотання або заперечення проти них, її

місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України);

2) найменування суду, до якого вона подається;

3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення)

подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі;

4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника;

5) підстави заяви (клопотання, заперечення);

6) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви (клопотання, заперечення);

7) інші відомості, що вимагаються ЦПК України.

Письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.
До заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Слід звернути увагу на те, що суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

 

Заступник начальника відділу
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
Харківського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної
правової допомоги В. А. Гогін
вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37

 

Фото без опису 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень