A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Законодавство змінило порядок укладання договорів на технічне обслуговування будинкових газопроводів спільної власності

Дата: 11.08.2021 16:50
Кількість переглядів: 618

В 2019 році законодавство зобов'язало власників, управителів будинків за власні кошти забезпечувати технічне обслуговування будинкових газових мереж та приладів і зробило цю послугу ринковою. Необхідність проводити техобслуговування стосується як приватних, так і багатоквартирних будинків.

 

З 1 травня 2021 року набули чинності зміни до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», які врегулювали порядок укладання договорів на технічне обслуговування газових мереж спільної власності багатоквартирних будинків. Це газопроводи, обладнання на них, які проходять по будинкам, у під'їздах і є спільною власністю всіх власників квартир, що мешкають у багатоквартирному будинку. При цьому, технічне обслуговування газопроводів, газових плит, водонагрівачів, опалювальних приладів,  що знаходяться у квартирі, як і раніше забезпечує власник цієї квартири.

 

Згідно прийнятих змін до Закону, мешканцям газифікованих багатоквартирних будинків  або за їхнім рішенням - управителям багатоквартирного будинку, об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку, іншій уповноваженій співвласниками особі необхідно укласти договори на технічне обслуговування будинкових систем газопостачання, що є спільною власністю.

 

Порядок проведення технічного обслуговування та види робіт визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в нафтогазовому комплексі.

 

Після цього НКРЕКП затверджує для Операторів ГРМ граничні рівні вартості виконання видів робіт з технічного обслуговування та типовий договір між співвласниками багатоквартирного будинку та Оператором ГРМ.

 

Для  забезпечення технічного обслуговування співвласники, уповноважена ними особа, управитель будинків мають право самостійно визначити спеціалізовану організацію – виконавця робіт. Це може бути як АТ «Харківгаз», так і інша спеціалізована організація, що має дозвіл на роботи Державної служби України з питань праці.

 

Відповідно до Закону «Про житлово-комунальні послуги», в разі обрання іншої спеціалізованої організації, співвласники багатоквартирного будинку мають повідомити про це Оператора ГРМ (в Харківській області – АТ «Харківгаз»), в термін не пізніше 15 днів з дня укладання договору з обраною організацією.

 

За відсутності управителя в будинку або укладеного договору з іншою спеціалізованою організацією, з кожним співвласником укладається типовий публічний договір на технічне обслуговування з Оператором ГРМ.

 

Забезпечити технічне обслуговування є обов’язком власників багатоквартирного будинку. Вартість робіт з технічного обслуговування оплачується власниками багатоквартирного будинку.

 

Відомості щодо кошторисної вартості технічного обслуговування систем газопостачання спільної власності кожного багатоквартирного будинку Оператором ГРМ мають розмістити у двомісячний строк, після затвердження НКРЕКП граничних рівнів вартості виконання видів робіт з технічного обслуговування систем газопостачання у багатоквартирних будинках.

 

До затвердження державними органами переліку та граничної вартості робіт з технічного обслуговування будинкових газопроводів, що є спільним майном всіх власників квартир, технічне обслуговування забезпечується без врахування прийнятих змін.

 

Вартість робіт з технічного обслуговування газових мереж та приладів в приватному будинку або в квартирі зазначається в договорі на технічне обслуговування з власником житла.

Аби попередити аварійні ситуації, нещасні випадки при використанні газу в побуті, травмування людей, п. 5.7. Правил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015  № 285, передбачає припинення газопостачання у будинок або квартиру в разі не забезпечення технічного обслуговування газового обладнання та мереж.

 

Якщо Ви не визначились з виконавцем робіт або бажаєте замовити технічне обслуговування в АТ «Харківгаз», ви можете звернутись з заявою для укладання договору до центру обслуговування споживачів «104.ua Клієнтський простір».

 

Графік роботи центрів:

  • понеділок – четвер з 8-00 год до 17-00 год.
  • п’ятниця  з 8-00 год. до 15-45 год.
  • субота-неділя вихідні дні.

Проконсультуватись з приводу технічного обслуговування можно за телефоном 0670113104, (057) 766-21-04 або відправивши питання через особистий кабінет.

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень