A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Деякі питання щодо припинення договору оренди землі шляхом його розірвання

Дата: 19.08.2021 12:10
Кількість переглядів: 316

Останнім часом почастішали випадки, коли до відділу «Мереф’янське бюро правової допомоги Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги» звертаються особи з питанням щодо порядку припинення договору оренди землі шляхом його розірвання, у зв’язку з бажанням самостійно обробляти земельну ділянку.

Питання порядку припинення договору оренди землі шляхом його розірвання врегульовані наступними нормативним актами:

1. Цивільним кодексом України.

2. Земельним Кодексом України.

3. Законом України «Про оренду землі».

4 Законом України «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності».

Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 651 ЦК України визначено, що дострокове розірвання договору оренди землі можливе:

  • за згодою сторін;
  • за рішенням суду;
  • одностороннє розірвання договору оренди землі можливе тільки за умови, якщо право на таку відмову передбачено договором або законом.

Як правило, у більшості випадків між орендодавцем та орендарем немає згоди щодо дострокового припинення договору оренди землі шляхом його розірвання.

У відповідності до ст. 32 Закону України «Про оренду землі», на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону  та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Верховний Суд в постанові від 19.03.2021 р. у справі № 198/1022/19, провадження № 61-13256св20 сформував наступну правову позицію: « Судами обґрунтовано вказано, що бажання позивача самостійно обробляти земельну ділянку не є окремою підставою, визначеною законом або договором, для розірвання спірного договору оренди землі».

Таким чином, враховуючи положення ст. 651 ЦК України,  ст. 32 Закону України «Про оренду землі», а також правову позицію Верховного Суду, викладену в  постанові від 19.03.2021 р. у справі № 198/1022/19, провадження  № 61-13256св20, правові підстави для припинення договору оренди землі шляхом його розірвання відсутні, оскільки бажання самостійно обробляти земельну ділянку не є окремою підставою для розірвання договору оренди землі.

 Заступник начальника відділу
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
Харківського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної
правової допомоги В. А. Гогін
вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37

 

Фото без опису 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень