A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Пріоритетність норм Цивільного кодексу України

Дата: 04.11.2021 10:45
Кількість переглядів: 302

В постанові по справі № 334/3161/17 від 22 червня 2021 року Велика Палата Верховного Суду висловилася щодо пріоритетності норм Цивільного кодексу України у справі про визнання недійсним свідоцтва про право власності.

Фабула справи: позивач звернувся до суду з позовом про визнання недійсним свідоцтва про право власності, виданого відповідачеві 24 листопада 2016 року на підставі реалізації спірної квартири з електронних торгів. Спір у справі № 334/3161/17 виник у зв'язку з тим, що, на думку позивача, спірна квартира відчужена особою, яка станом на 24 листопада 2016 року не була та не могла бути її володільцем і власником, оскільки продала квартиру позивачеві 21 листопада 2011 року.

Під час розгляду справи судом було встановлено що на дату укладення позивачем договору купівлі-продажу спірної квартири існувала очевидна суперечність між одночасно чинними нормами ч. 3 ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (у редакції Закону № 1878-VI) та ч. 4 ст. 334 ЦК України щодо того самого питання - коли виникає право власності в набувача нерухомого майна за договором купівлі-продажу: з моменту державної реєстрації правочину (ЦК України) чи з моменту державної реєстрації речового права, набутого за таким правочином (зазначений Закон).

На думку Великої Палати ВС, цю суперечність слід вирішувати на користь норми Цивільного кодексу України: до 1 січня 2013 року право власності в набувача нерухомого майна за договором купівлі-продажу виникало за правилами ч. 4 ст. 334 цього Кодексу - з моменту державної реєстрації такого договору як правочину.

Особа, яка до 1 січня 2013 року придбала нерухоме майно за договором купівлі-продажу, державну реєстрацію якого було належним чином здійснено, стала власником такого нерухомого майна з моменту державної реєстрації відповідного договору купівлі-продажу незалежно від того, чи здійснила вона надалі державну реєстрацію свого права власності.

Велика Палата ВС вважає, що особа, яка здійснила державну реєстрацію правочину відповідно до норм статей 334, 657 ЦК України, набула титул власника майна. У свою чергу необхідність реєстрації права на нерухоме майно (на момент виникнення спірних правовідносин - до 1 січня 2013 року) не впливала на виникнення в покупця нерухомості права власності на це майно.

Таким чином, розглянувши дану справу, Велика Палата ВС дійшла такого висновку: якщо ЦК та інший нормативно-правовий акт, що має юридичну силу закону України, містять однопредметні норми, що мають різний зміст, то пріоритетними є норми ЦК.

 

Начальник відділу
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь
тел. 748-21-37

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень