A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Чим відрізняється розірвання трудового договору з ініціативи працівника від розірвання трудового договору за згодою сторін

Дата: 16.11.2021 16:31
Кількість переглядів: 960

Серед підстав розірвання трудового договору, визначеними ст. 36 Кодексу законів про працю України, є: угода сторін (п.1 ч.1 ст.36) та розірвання трудового договору з ініціативи працівника (ст.ст. 38, 39).

Дуже часто на практиці виникає питання чим саме відрізняється розірвання трудового договору з ініціативи працівника від розірвання трудового договору за згодою сторін.

Основна різниця полягає в тому, що розірвання трудового договору з ініціативи працівника відбувається внаслідок волевиявлення працівника, в у випадку наявності угоди сторін, розірвання  трудового договору передбачає волевиявлення як працівника, так і власника або уповноваженого ним органу.

Для того, щоб більш детально розібратися в існуючій різниці, спочатку треба звернути увагу на процедуру розірвання  трудового договору з ініціативи працівника, визначеного в ст. 38 КЗПП України.

Основною процедурною умовою розірвання  трудового договору з ініціативи працівника є попередження власника або уповноваженого ним органу за чотирнадцять днів до звільнення.

У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Тобто, при наявності поважних причин власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Особливу увагу треба звернути на норму ч. 2 ст. 38 КЗПП України, в якій зазначено, що к разі, якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, власник або уповноважений ним орган не вправі звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

Що стосується розірвання за згодою сторін, то розірвання трудового договору на підставі п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗПП України, працівник не попереджає власника або уповноваженого ним органу за чотирнадцять днів до звільнення, оскільки є волевиявлення обох сторін і сторони домовляються  про дату звільнення працівника.

На відміну від випадку, зазначеного в  ч. 2 ст. 38 КЗПП України, коли працівник продовжує працювати після закінчення строку на попередження про звільнення і не вимагає розірвання трудового договору, власник або уповноважений ним орган не вправі звільнити працівника за поданою раніше заявою, у випадку, коли працівник звільнюється на підставі п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗПП України (угода сторін), якщо працівник після погодженої дати звільнення передумає звільнятися і захоче продовжити трудові відносити, у власника або уповноваженого ним органу не виникає обов’язку продовжити з працівником трудові відносини, оскільки наявність угоди про звільнення передбачає волевиявлення обох сторін, і на продовження трудових відносин повинна бути також згода власника або уповноваженого ним органу.

Окрім того дуже важливим є те, що у відповідності до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» у разі звільнення працівника за угодою сторін допомога по безробіттю виплачується, починаючи з восьмого дня після реєстрації застрахованої особи (ч. 3.ст. 22 Закону), а у разі звільнення працівника за власним бажанням без поважних причин, - починаючи з дев’яносто першого дня після реєстрації застрахованої особи (ч. 4.ст. 23 Закону).

Заступник начальника відділу

«Мереф’янське бюро правової допомоги»

Харківського місцевого центру

з надання безоплатної вторинної

правової допомоги В. А. Гогін

 

вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень