A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Конвенція Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства

Дата: 26.11.2021 14:30
Кількість переглядів: 284

Конвенція Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, яка відома ще як «Лансаротська конвенція» (далі по тексту –Конвенція), була вчинена в м. Лансароте 25.10.2007 р., а ратифікована Верховною Радою України 20.06.2012 р.

В преамбулі Конвенції зазначено, що необхідністю її прийняття є те, що сексуальна експлуатація та сексуальне насильство стосовно дітей набули тривожних розмірів на національному та міжнародному рівнях, зокрема стосовно зростаючого використання як дітьми, так і злочинцями інформаційно-комунікаційних технологій, і що запобігання сексуальній експлуатації та сексуальному насильству стосовно дітей і боротьба із цими явищами потребують міжнародного співробітництва.

Конвенцією визначено, що «дитина» означає будь-яку особу віком до вісімнадцяти років.

Згідно до ст.ст. 18-23 Конвенції, «сексуальною експлуатацією дітей та сексуальним насильством стосовно дітей» є: сексуальне насильство; правопорушення, що стосуються дитячої проституції; правопорушення, що стосуються участі дитини в порнографічних виставах; розбещення дітей; домагання дитини для сексуальних цілей; а також відповідальність за пособництво, спонукання та замах на вказані злочини.

Глава ІІ Конвенції повністю присвячена запобіжним заходам щодо всіх форм сексуальної експлуатації та сексуального насильства стосовно дітей і для захисту дітей:

1. Наймання, навчання та підвищення обізнаності спеціалістів, які працюють у контакті з дітьми.

2. Освіта для дітей, яка полягає в отриманні дітьми протягом дошкільної та загальної середньої освіти інформації про ризик сексуальної експлуатації  та сексуального насильства, а також про засоби самозахисту відповідно до їхнього рівня розвитку.

 3. Програми або заходи запобіжного втручання з метою недопущення скоєння злочину.

 4. Заходи для громадськості з підвищення обізнаності громадськості, надаючи інформацію про явище сексуальної експлуатації та сексуального насильства стосовно дітей і про запобіжні заходи, яких може бути вжито.

5.  Залучення приватного сектору, зокрема сектору інформаційно-комунікаційних технологій, індустрію туризму та подорожей, банківський та фінансовий сектори, а також громадянське суспільство до участі у розробці та реалізації політики запобігання сексуальній експлуатації та сексуальному насильству стосовно дітей.

6. Створення національних засобів координації та співробітництва.

Конвенція встановлює юридичну відповідальність не тільки фізичних осіб, але і юридичних осіб (кримінальну, цивільну або адміністративну).  У відповідності до ч. 1 ст. 26 Конвенції, юридичної особи за правопорушення, установлене відповідно до цієї Конвенції, яке вчинено на її користь будь-якою фізичною особою, яка діяла особисто чи в складі органу юридичної особи та займала керівну посаду в межах цієї юридичної особи, на підставі: повноважень представництва юридичної особи; повноважень приймати рішення від імені юридичної особи; повноважень здійснювати контроль у межах юридичної особи.

Конвенція зобов’язує Сторони вживати законодавчих або інших заходів для забезпечення покарання ефективними, пропорційними та переконливими санкціями за скоєння правопорушень, установлених відповідно до цієї Конвенції, з урахуванням ступеню їхньої тяжкості.

Конвенція покладає на Сторони обов’язок щодо вживання необхідних законодавчих або інших заходів для забезпечення проведення розслідування та кримінального провадження в найкращих інтересах та з повагою до прав дитини та міжнародного співробітництва шляхом застосування відповідних чинних міжнародних та регіональних документів, домовленостей, погоджених на основі уніфікованого або взаємозобов’язувального законодавства й національного законодавства для запобігання сексуальній експлуатації та сексуальному насильству стосовно дітей і боротьби із цими явищами, захисту жертв і надання їм допомоги.

Щорічно 18 листопада відзначається Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. 

 

Заступник начальника відділу
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
Харківського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної
правової допомоги В. А. Гогін
вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37 

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень