A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Огляд водія на стан сп’яніння може здійснюватися без свідків за умови відеофіксації. Судова практика

Дата: 07.12.2021 10:00
Кількість переглядів: 318

 

Постановою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду по справі № 676/5808/21 від 11.11.2021 року водія транспортного засобу визнано винним у скоєнні адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Останній не погоджуючись з наведеним рішенням суду звернувся до Хмельницького апеляційного суду з апеляційною скаргою. Суд апеляційної інстанції відхилив апеляційну скаргу водія на постанову Кам`янець-Подільського міськрайонного суду, залишивши її без зміни.

Так, мотивуючи своє рішення, апеляційний суд зазначив, що за постановою, водій керував автомобілем в стані наркотичного сп`яніння, що підтверджено висновком лікаря обласного закладу з надання психіатричної допомоги.

Його захисник оскаржив постанову до апеляційного суду, просив її скасувати, а провадження закрити, з огляду на те, що працівники поліції:

  • повинні були запропонувати його підзахисному пройти огляд на стан тверезості на місці зупинки з використанням спеціальних технічних засобів, проте цього не зробили, відтак огляд уважає недійсним, а протокол - недопустимим доказом вини;
  • під час освідування й складання протоколу не залучали свідків.

Апеляційний суд не погодився з таким доводами апеляційної скарги та зазначив, що Інструкцією "Про затвердження Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції" від 09.11.2015 № 1452/735 , встановлюється, що огляд на стан наркотичного сп`яніння правоохоронці проводять не на місці зупинки транспортного засобу, а у спеціальному медичному закладі.

Також, апеляційний суд вказує на зміни у законодавстві, внесені Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху" № 1231-IX, за якими частина 2 статті 266 КУпАП викладена у новій редакції: зокрема, зазначено, що під час проведення огляду осіб поліцейський застосовує технічні засоби відеозапису, а в разі неможливості застосування таких засобів огляд проводиться у присутності двох свідків.

Начальник відділу
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь
тел. 748-21-37

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень