A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Ожеледиця! Правила безпеки

Дата: 29.12.2021 08:37
Кількість переглядів: 635

Щороку реєструється багато травмувань пішоходів під час ожеледиці. Тож зверніть увагу на прості поради, як уберегтися від неприємностей на слизькій дорозі.

Ходіть не поспішаючи, повільно, ноги трохи зігніть у колінах, ступайте на всю підошву. Ліпше, щоб руки бути не зайняті сумками.

Взувайте зручне неслизьке взуття на низьких підборах.

Втратили рівновагу – швидко присядьте. Це найбільш реальний шанс утриматися на ногах.

Падайте з мінімальною шкодою для здоров'я. Відразу присядьте, щоб знизити висоту. У момент падіння згрупуйтеся, напружте м'язи, а доторкнувшись землі, обов'язково перекотіться – удар подовжиться і втратить свою силу в обертанні.

Не тримайте руки в кишенях –  це підвищує не тільки ризик падіння, але й ризик більш тяжких травм, особливо переломів.

Обходьте металеві кришки люків. Зазвичай вони вкриті кригою. Крім того, такі кришки можуть бути погано закріплені й перевертатися.

Не ходіть біля краю проїжджої частини. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах – особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, або автомобіль може виїхати на тротуар.

Не перебігайте проїжджу частину під час снігопаду та ожеледиці. Пам'ятайте, що за таких умов значно збільшується гальмівний шлях машини, знижується видимість.

У стані алкогольного сп'яніння травми часто тяжкі, всупереч переконанню, що п'яний падає завжди вдало. До того ж під впливом алкоголю люди менш чутливі до болю, тому після травми вчасно не звертаються до лікаря.

Якщо ви впали й через деякий час відчули запаморочення, головний біль, нудоту, біль у суглобах, на місці забиття утворилися набряки – терміново зверніться в травмпункт, щоб запобігти ускладненням.

Тримайтеся подалі від будинків, ближче до середини тротуару. Взимку досить велику небезпеку становлять бурульки.

Багато водіїв, на жаль, не знають особливостей керування автомобілем за таких погодних умов. Зчеплення шин з дорогою під час ожеледиці знижується в 4-5 разів, що своєю чергою в декілька разів збільшує гальмівний шлях транспортних засобів. А це означає, що швидка зупинка автомобіля просто неможлива. Такі дорожні умови вимагають від водіїв і пішоходів підвищеної уваги до власної безпеки і дотримання правил дорожнього руху.

  1. Насамперед, слід поміняти літню гуму на зимовуперевірити технічний стан машини, фар, склоочисників, вивчити відповідні матеріали.
  2. Перед виїздом не забувайте очистити не тільки дзеркало і скло автомобіля, але й капот від снігу. Буває, що водії потрапляють в аварію через те, що під час гальмування на лобове скло з’їхав сніг з даху, через що водій уже нічого не бачив. Ретельно очищайте фари, оскільки світло під час снігопаду дуже важливе.
  3. Будьте особливо обережними там, де збирається вода під час відлиги: мости, тунелі, низини і широкі узбіччя. Саме тут найчастіше бувають калюжі, які замерзають і перетворюються на ковзанку. Рухаючись мостами та естакадами будьте особливо уважні. Крижаний шар на цих ділянках дороги з'являється раніше, ніж усюди, а зникає пізніше. У цих зонах уникайте різких рухів кермом, різкого гальмування.
  4. Обидві руки повинні постійно бути у верхньому секторі керма. Адже водії, які керують однією рукою, не мають повного контролю над машиною, тому не спроможні швидко зреагувати на зміни, що можуть у будь-який момент виникнути на дорозі. Не можна навалюватися на кермо усім тілом – руки повинні бути трохи зігнуті в ліктях.
  5. Контролюйте дистанцію! Не тільки до авто, яке їде попереду, але й позаду вас. Якщо машина під’їжджає надто близько, варто натиснути на гальма, тоді загоряться гальмові вогні, а для водія, що позаду, це буде знаком, що потрібно також пригальмувати. Під час ожеледиці завчасно гальмуйте. У жодному разі не намагайтеся одночасно повертати кермо й гальмувати, бо колеса вашої машини не змінять напрямок руху.
  6. Не робіть жодних різких рухів педалями або кермом, швидких гальмувань і прискорень. Будь-який маневр може призвести до занесення. Під час виконання маневру кермо потрібно повертати не сильно, тобто на малий кут. Робіть це без різких рухів, якомога плавніше. В іншому разі ви можете втратити контроль над машиною.
  7. Пішоходи, що переходять дорогу, можуть посковзнутися і впасти. Тому намагайтеся не налякати пішохода раптовими звуковими і світловими сигналами. Наближаючись до пішохідних переходів та місць розташування дитячих установ, знижуйте швидкість до мінімуму.
  8. Під час снігопаду рухайтеся з увімкненим ближнім світлом фар (чи протитуманними фарами), дотримуйтеся швидкісного режиму, правил паркування (аби не заважати роботі снігоприбиральної техніки), відмовтеся від ризикованих маневрувань, які за несприятливих погодних умов можуть призвести до аварійних ситуацій. Зупиняючись, знижуйте швидкість поступово.
  9. У разі зупинки на дорозі вмикайте аварійну світлову сигналізацію.
  10. Не зайвою буде в багажнику пачка солі, лопата, за змоги – спеціальні протибуксувальні траки – пластикові прямокутники з невеликими шипами, які допоможуть виїхати з замету або слизької ділянки.

 

Відділ охорони праці та безпеки життєдіяльності
Мереф'янської міської ради

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень