A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Військовий облік жінок

Дата: 29.12.2021 08:50
Кількість переглядів: 376

Частиною 2 статті 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» встановлюється, що взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають жінки, які належать до категорій, зазначених у частині одинадцятій статті 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» (далі - Закон).

Так, за змістом частини 11 статті 1 Закону жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

З огляду на вищенаведене, доцільно зазначити, що 17 грудня 2021 року набув чинності наказ Міністерства оборони України № 313 від 11.10.2021 р. «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних» (посилання на документ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1566-21#n13).

З огляду на наведені зміни у законодавстві заплановано провести відповідний облік до кінця 2022 року.

Також, необхідно звернути увагу, що жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави тільки у воєнний час. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Однак, статтею 29 Закону встановлюється, що один раз на три роки військовозобов'язані призиваються на навчальні (або перевірочні) збори строком до трьох місяців.

Чисельність військовозобов'язаних, які підлягають призову на навчальні збори, щорічно визначається Міністерством оборони України в межах бюджетних асигнувань на оборону.

Також військовозобов’язані у період між навчальними зборами можуть залучатися за планом Генерального штабу Збройних Сил України та органів управління іншими військовими формуваннями за погодженням з Генеральним штабом Збройних Сил України до перевірочних зборів строком до п’яти днів як без відриву від виробництва, так і з відривом.

Поважними причинами неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов’язаного для призову на збори визнаються:

- перешкоди стихійного характеру;

- сімейні обставини (смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича дружини (чоловіка),  яка сталася пізніше ніж за сім діб до дати початку зборів; 

- хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які проживають разом із військовозобов'язаним, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем);

- здійснення стосовно військовозобов’язаного кримінального провадження, а також застосування до нього адміністративного стягнення або кримінального покарання, яке робить неможливим його прибуття;

- потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю;

- складання державних іспитів у вищих навчальних закладах.

Також, статтею 30 Закону встановлюється, що від проходження зборів звільняються:

- вагітні військовозобов’язані - жінки;

- військовозобов'язані, які мають дітей віком до трьох років або трьох і більше дітей віком до 16 років.

Отже, взяття на військовий облік жінок - військовозобов'язаних - це не призов на військову службу, а особливий облік військовозобов'язаних та призовників з метою планомірного комплектування ЗС та інших військових формувань, створених відповідно до законодавства держави.

 

Начальник відділу
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь

тел. 748-21-37

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень