A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Верховний Суд вказав, коли заява про встановлення факту, що має юридичне значення, не підлягає судовому розгляду в окремому провадженні

Дата: 17.01.2022 10:37
Кількість переглядів: 185

Заявник звернулася до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення посилаючись на те, що вона з метою отримання паспорту громадянина України для виїзду за кордон звернулась до Центру надання адміністративних послуг.

Однак, їй було повідомлено, що її ім`я у паспорті громадянина України для виїзду за кордон за правилами транслітерації буде записано латиницею як «Mariia». Не погоджуючись з таким варіантом транслітерації, вона вказала про те, що в інших документах - дипломах про вищу освіту та посвідченні водія її ім`я записано транслітерацією латиницею як «Maria», проте отримала відмову з посиланням на те, що таке написання не відповідає правилам транслітерації та відсутності підстав для написання імені саме таким чином. Посилалась на те, що зазначення у паспорті громадянина України для виїзду за кордон її імені як «Mariia» є порушенням особистого немайнового права особи на ім`я та його перекручуванням, просила встановити факт правильності транслітерації латиницею її імені як «Maria».

Рішенням суду першої інстанції в задоволенні заяви відмовлено. Рішення суду мотивовано тим, що посвідчення водія та дипломи про вищу освіту не відносяться до документів, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України, а враховуючи порядок транслітерації українського алфавіту латиницею, відсутні підстави для задоволення такої заяви. Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду рішення суду першої інстанції та постанову апеляційного суду скасовано. Провадження в справі про встановлення факту, що має юридичне значення – закрито.

Ухвалюючи таке рішення ВС зазначив наступне. Тлумачення ч. 1 ст. 293 ЦПК України дає підстави для висновку, що суд розглядає справи про встановлення фактів, які мають юридичне значення, з метою підтвердження наявності або відсутності таких фактів.

Оскільки чинним законодавством передбачено позасудове встановлення певних фактів, що мають юридичне значення, то суддя, приймаючи заяву, повинен перевірити:

  • чи може взагалі ця заява розглядатися в судовому порядку;
  • чи не віднесено її розгляд до повноважень іншого юрисдикційного органу.

ВС зазначив, що подана заява про встановлення факту, що має юридичне значення, не підлягає судовому розгляду в окремому провадженні, оскільки Таблицею транслітерації українського алфавіту латиницею, визначено, в який спосіб здійснюється транслітерація українського алфавіту латиницею. Паспорт, де впроваджене таке написання імені, виданий ДМС України, і в разі незгоди з діями цього органу вони можуть бути оскаржені у встановленому законом порядку, а не шляхом подання заяви в порядку окремого провадження про встановлення факту, що має юридичне значення. 

 

Завідувач сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь

тел. 748-21-37

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень