Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Перевірка на стан наркотичного сп'яніння водія на місці зупинки. Судова практика

Дата: 10.02.2022 14:29
Кількість переглядів: 273

Хмельницький міськрайонний суд постановою у справі № 686/4281/21 визнав винним водія ТЗ у відмові від проходження, відповідно до встановленого порядку, огляду на стан наркотичного сп`яніння та наклав на нього 40 800 грн. штрафу й на 10 років позбавив права керування транспортними засобами, без оплатного вилучення ТЗ.

Так, в даній постанові суд зазначає, що патрульні поліцейські зупинили на вулиці автомобіль, у водія якого були явні ознаки наркотичного сп'яніння (звуженні зіниці очей, що не реагують на світло, сповільненість мови, почервоніння обличчя). Однак пройти огляд у медичному закладі він відмовився. Факт відмови підтвердили двоє свідків.

Цього водія вже кілька разів притягували до адмінвідповідальності за статтею 130 КУпАП (за керування автомобілем в стані наркотичного сп'яніння та за відмову від проходження огляду на стан наркотичного сп`яніння).

Не погоджуючись з постановою, водій подав апеляційну скаргу, в якій просив постанову скасувати, а провадження у справі закрити. На його думку, поліцейські порушили встановлений законом порядок огляду на стан наркотичного сп`яніння, оскільки не пропонували пройти його на місці зупинки з використанням спеціальних технічних засобів.

Хмельницький апеляційний суд у постанові у справі № 686/4281/21 від 19.01.2022 р. визнав доводи апелянта надуманими й такими, що спростовуються доказами у справі (протокол про адмінправопорушення, показання свідків, копії постанов суду, відеозапис події).

Суд вказав, що перевірка на стан наркотичного сп`яніння проводиться лише в медичних закладах, які мають право на проведення лабораторного дослідження біоматеріалу. Тому, якщо є підстави уважати, що водій під дією наркотиків, поліцейський повинен направити його до найближчого закладу охорони здоров`я.

 

Завідувач сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь

тел. 748-21-37

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень