A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Сфера дії Закону України «Про доступ до публічної інформації»

Дата: 21.02.2022 11:34
Кількість переглядів: 214

 

Даний Закон визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес.

Запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні.

Запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.

Однак, не будь-яку інформацію можна отримати в порядку, визначеному Законом України «Про доступ до публічної інформації». Існують правовідносини, на які цей Закон не поширюється

1. Так, якщо інформація, створена під час судового провадження, Кодекс адміністративного судочинства, Господарський процесуальний кодекс, Кодекс про адміністративні правопорушення, Кримінальний процесуальний кодекс, Цивільний процесуальний кодекс встановлюють спеціальний порядок доступу учасників судових процесів до такої інформації.

Сторона якій необхідно отримати інформацію щодо судового розгляду справи, у якій вона бере участь, надає відповідну заяву судді, у провадженні якого перебуває справа, а не до суду (керівництва суду) як установи.

2. Якщо інформація, створена під час здійснення виконавчого провадження. Порядок отримання такої інформації встановлюється Законом України «Про виконавче провадження».

3. Розгляд адвокатського запиту теж не належить до сфери дії Закону України «Про доступ до публічної інформації». Такий запит може подати лише адвокат в межах Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», лише у зв'язку з наданням правової допомоги клієнтові. Адресувати запит можна будь-якій установі, а не лише розпорядникам інформації, визначеним Законом України «Про доступ до публічної інформації».

4. Роз'яснення законодавства, інформацію щодо процедури звернення до органу державної влади, порядку отримання пільг тощо можна отримати в порядку Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Одним із видів безоплатної первинної правової допомоги є надання правової інформації. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування у разі письмового звернення особи про надання правової інформації зобов'язані надати її не пізніше ніж у 15-денний строк.

5. Для отримання інформації що міститься у документах Національного архівного фонду необхідно звернутись до архівної установи в порядку, визначеному Законом України «Про Національний архівний фонд та архівні установи».

6. Для отримання інформації щодо персональних даних заявника, необхідно керуватись Законом України «Про захист персональних даних».

7. Під час виконання депутатами депутатських повноважень, з метою отримання необхідної інформації депутати посилаються на Закон України «Про статус народного депутата України» або Закон України «Про статус депутатів місцевих рад», якими визначено право надсилати депутатські запити та звернення і врегульовано процедуру їхнього подання, порядок й строки розгляду. Запит, може бути подано лише в межах депутатської діяльності й адресовано будь-яким органам, установам чи підприємствам.

8. Якщо запит на інформацію за своїм змістом є зверненням громадянина, то в задоволенні запиту буде відмовлено. Натомість його розглянуть як звернення в порядку та строки, визначені Законом України «Про звернення громадян».

 

Завідувач сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь

тел. 748-21-37

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень