A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Утворення добровольчих формувань територіальних громад

Дата: 06.06.2022 13:30
Кількість переглядів: 485

Законом України « Про основи  національного спротиву» визначено, що добровольче формування територіальної громади - воєнізований підрозділ, сформований

на  добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної

територіальної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань

територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади.      Порядок утворення та діяльності добровольчих формувань територіальних громад, набуття та припинення членства в добровольчих формуваннях врегульовані «Положенням про добровольчі формування територіальних громад», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 р. № 1449.

     В територіальних громадах, де ще не устворені добровольчі формування, найчастіше виникають питання, як це правильно зробити.

     Отже мета цієї публікації – надати відповідь на це питання у вигляді покрокової інструкції.

     З метою утворення добровольчого формування територіальної громади, потрібно здійснити наступні дії:

     1. Створити ініціативну групу (не меньше 5-ти осіб).

     2. Призначити загальні збори.

     3. На загальих зборах обов'язково повинні бути присутніми командир військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил та уповноважені представники органу місцевого самоврядування відповідної територіальної громади.

     4. За результатами зборів складається протокол зборів ініціативної групи про утворення добровольчого формування територіальної громади (далі — протокол), який складається в довільній формі та повинен містити таку інформацію:

дату проведення; місце проведення;

прізвища та імена членів ініціативної групи, які беруть участь в утворенні добровольчих формувань; прізвища, імена та посади запрошених осіб, зокрема командира військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил та представників органів місцевого самоврядування відповідної територіальної громади;

рішення про обрання головуючого на зборах;

рішення про утворення добровольчого формування; рішення, ухвалене

в установленому порядку Командуванням Сил територіальної оборони Збройних Сил, щодо утворення добровольчого формування в цій територіальній громаді;

рішення про затвердження кандидата на посаду командира добровольчого формування; підпис головуючого на зборах; підписи командира військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил та представників органів місцевого самоврядування відповідної територіальної громади, присутніх на зборах.

Протокол складається у трьох примірниках: один примірник протоколу зберігають члени ініціативної групи,а  два примірники протоколу передаються до органу місцевого самоврядування. Протокол повинен бути підписаний головуючим на зборах, командиром військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил та представниками органів місцевого самоврядування відповідної територіальної громади, що були присутні

на зборах.      

Після погодження кандидатури на посаду командира добровольчого формування, органи місцевого самоврядування разом з рішенням органу місцевого самоврядування про погодження кандидата на посаду командира добровольчого формування надсилається командирові відповідної військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил.

     Командир військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил готує

та надсилає необхідні документи для проходження спеціальної перевірки кандидата

на посаду командира добровольчого формування у СБУ і Національній поліції в порядку, визначеному законодавством.

У разі, якщо кандидат на посаду командира добровольчого формування успішно пройде спеціальну перевірку, командир військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил надсилає подання на призначення на посаду командира добровольчого формування Командувачу Сил територіальної оборони Збройних Сил. Командувач Сил територіальної оборони Збройних Сил призначає командира добровольчого формування за погодженням з Командувачем Сил спеціальних операцій Збройних Сил.

     У випадку, якщо щодо кандидата на посаду командира добровольчого формування при здійсненні спеціальної перевірки будуть виявлені відомості, які перешкоджають призначенню особи на посаду, повинні бути проведені нові збори ініціативної групи

з питання затвердження іншого кандидата на посаду командира добровольчого формування,але проведення повторних зборів ініціює командир військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил.

 

 

Головний юрист сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
Харківського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної
правової допомоги В. А. Гогін

 

вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень