Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Правові наслідки втрати первинних документів платником податків, у зв’язку з бойовими діями

Дата: 11.07.2022 11:34
Кількість переглядів: 223

У зв’язку з воєнним станом в Украйні, у  підприємців дедалі частіше виникає питання про те, що робити, коли втрачені первинні документи.

Верховною Радою  України був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану» від 01.04.2022 р., що набув чинності 16.04.2022 р.

У відповідності до п. 69.28 Податкового кодексу України (далі по тексту – ПК України), до платників податків/податкових агентів, які провадили діяльність на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тих показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, як виняток із положень статті 44 ПК України застосовуються спеціальні правила для підтвердження даних, визначених у податковій звітності.

Абзацом другим до п. 69.28 ПК України визначено, що підставами неможливості пред’явлення первинних документів є втрата (знищення чи зіпсуття) первинних документів або знаходження їх на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, у разі якщо їх неможливо вивезти або їх вивезення пов’язане з ризиком для життя чи здоров’я платника податків, фізичних осіб чи неможливе у зв’язку з адміністративними перешкодами, встановленими органами влади.

У разі втрати первинних документів,  платник податків/податковий агент  подає  до контролюючого органу повідомлення, яке складається в довільній формі і повинно містити наступну інформацію:

  • зазначення обставин неможливості пред’явлення первинних документів;
  • податкові (звітні) періоди;
  • загальний перелік первинних документів (за можливості - із зазначенням реквізитів).

Правовими наслідками подання такого повідомлення є:

1. Платники податків/податкові агенти, які подали повідомлення про втрату первинних документів відповідно до цього підпункту, не підлягають перевірці контролюючим органом щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів, у тому числі після завершення дії воєнного стану.

 2. У податкових (звітних) періодах, зазначених у відповідному повідомленні, не може бути переглянуто у бік збільшення суми податкових зобов’язань з податків і зборів, задекларовані в податкових деклараціях за зазначені податкові (звітні) періоди, у бік збільшення суми від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток, задекларовані в податкових деклараціях/розрахунках за зазначені податкові (звітні) періоди, у бік збільшення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість, заявлені в податкових деклараціях за зазначені звітні періоди.

Дуже важливо звернути увагу на наступне:

 1. Дані та показники податкової звітності платника податків/податкового агента за податкові (звітні) періоди, зазначені у повідомленні, не можуть бути піддані сумніву лише на підставі відсутності первинних документів.

2. Обов’язок доведення відсутності підстав для застосування положень щодо не перевірки зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів, а також заборона перегляду у бік збільшення суми податкових зобов’язань, покладається на контролюючий орган.

Окрему увагу треба звернути на те, що платник податків/податковий агент, який безпідставно застосував положення цього підпункту, вважається таким, що ухиляється  від сплати податків, та несе за це юридичну відповідальність.

У разі відмови у застосуванні положень ПК України, що стосуються наслідків втрати первинних документів платником податків, у зв’язку з бойовими діями, контролюючий орган не пізніше одного місяця з дати отримання відповідного повідомлення від платника податків/податкового агента видає вмотивоване рішення із зазначенням підстави та доказів такої відмови.

Рішення контролюючого органу може бути оскаржено в адміністративному порядку, шляхом подачі скарги до контролюючого органу вищого рівня, або в судовому порядку, шляхом подачі адміністративного позову до окружного адміністративного суду.

 

Головний юрист сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
Харківського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної
правової допомоги В. А. Гогін

вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37     

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень