A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Податкова знижка за навчання

Дата: 28.07.2022 14:23
Кількість переглядів: 340

У зв’язку з початком навчального року, нагадуємо про можливість отримання податкової знижки у зв’язку з отриманням освітніх послуг.

Поняття податкової знижки визначено в пп. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі по тексту – ПКУ), у відповідності до якого,  податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, — документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку — резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

У пп. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 ПКУ вказано, що заробітна плата для отримання податкової знижки - це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Отже, не мають права на податкову знижку самозайняті особи з доходів від здійснення підприємницької або незалежної професійної діяльності. Але у випадку, якщо вказані фізичні особи, крім доходів від підприємницької або незалежної професійної діяльності отримують доходи у вигляді заробітної плати, вони також мають право на податкову знижку.

Не мають права на податкову знижку:

  • студенти — при отриманні лише стипендії;
  • пенсіонери — при отриманні лише пенсії;
  • військовослужбовці, працівники органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції — при отриманні грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат.

Підпунктом 166.4.2 ст. 166 ПКУ встановлено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ.

Таким чином, база оподаткування визначається шляхом зменшення річної суми нарахованої заробітної плати на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу такого платника, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу, а саме на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а також на суму податкової соціальної пільги (пп. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).

Для того, щоб скористуватися правом на податкову знижку платнику податку необхідно заповнити та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — податкова декларація) до 31 грудня року, що настає за звітним.

Особа, яка має право на податкову знижку за навчання і бажає ним скористатися, на вимогу контролюючого органу, крім декларації про майновий стан і доходи, повинна надати відповідні платіжні та розрахункові документи:

  • квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери;
  • договір з навчальним закладом;
  • довідку про отримані у звітному році доходи;
  • документи, які підтверджують ступінь споріднення з особою, за навчання якої були сплачені кошти.

Податкова знижка на навчання виплачується платникам податків, що належать до першої групи спорідненості.

Відповідно до п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Максимальна сума податкової знижки, на яку платник податків має право, — це загальна річна сума податку на доходи фізичних осіб, утримана з заробітної плати такого платника.

У відповідності до п. 179.8 ст. 179 ПКУ, сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації, протягом 60-ти календарних днів після надходження такої декларації.

 

Головний юрист сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
Харківського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної
правової допомоги В. А. Гогін

вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37      

 

Фото без опису 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень