A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Надання дозволу на розроблення проекту землеустрою для відведення ділянки, на яку є декілька претендентів: роз'яснення ВС

Дата: 03.08.2022 10:56
Кількість переглядів: 231

Постановою Верховного Суду у справі № 154/3345/16 (адміністративне провадження № К/9901/42686/18) ухваленою 18 травня 2022 року, було завершено розгляд спору про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою для відведення ділянки, на яку є декілька претендентів.

Так, зі змісту постанови вбачається, що дві особи претендували на приватизацію однієї земельної ділянки. Міська рада надала дозвіл особі, яка звернулася першою, а іншій - відмовила. Другий претендент оскаржив це рішення до суду.

Представник відповідача пояснив, що підставою для відмови позивачеві в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для передачі у власність під будівництво та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд стали рекомендації постійної депутатської комісії міської ради з питань містобудування, ЖКГ, інфраструктури, комунальної власності, енергозбереження та земельних відносин міської ради, суть яких - надавати ділянки згідно зі списком черговості.

Суди першої та апеляційної інстанцій розійшлися в оцінці правомірності такого підходу органу місцевого самоврядування.

Верховний Суд у складі судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду звернув увагу на правовий висновок, сформульований при розгляді спорів з подібними правовідносинами, про вичерпність переліку підстав для відмови в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, передбачених ч. 7 ст. 118 ЗК України.

А саме підставою відмови в наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам:

  • законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів;
  • генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації;
  • схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць;
  • проєктів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Також судова колегія вказала на сталу правову позицію про те, що чинним законодавством не передбачено право органів місцевого самоврядування відступати від положень ст. 118 ЗК України, в тому числі не передбачено й відмовляти в задоволенні вимоги про надання дозволу на розробку проекту землеустрою у зв'язку з відведенням земельної ділянки іншій особі.

Отже, дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки має надаватися всім особам, які звернулися до органу місцевого самоврядування з відповідною заявою. Як наслідок, проект можуть розробляти одночасно декілька замовників, а хто з них отримає ділянку - визначатиметься на стадії затвердження проекту землеустрою та надання земельної ділянки у власність.

 

Завідувач сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь

тел. 748-21-37

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень