A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Встановлення режиму окремого проживання подружжя

Дата: 17.08.2022 13:07
Кількість переглядів: 265

Останнім часом все популярнішим стає питання щодо встановлення для подружжя режиму окремого проживання. І хоча норма ст. 119 Сімейного кодексу України (далі по тексту – СК України), якою врегульоване це питання, діє з 2004 р., інтерес до цього питання починає зростати у зв’язку з початком воєнного стану і збільшенням випадків проживання окремо чоловіка та жінки.

У відповідності до ч. 1 ст. 119 СК України, за заявою подружжя або позовом одного з них суд може постановити рішення про встановлення для подружжя режиму окремого проживання у разі неможливості чи небажання дружини і (або) чоловіка проживати спільно.

Тобто, із змісту ч. 1 ст. 119 СК України вбачається, що:

1.  Підставою для встановлення судом для подружжя режиму окремого проживання є спільна заява подружжя або позовна заява одного з подружжя.

2. Розгляд судом справ про встановлення для подружжя режиму окремого проживання здійснюється в порядку позовного провадження за позовом одного з подружжя або за спільною заявою подружжя, у відповідності до ч. 3 ст. 293 ЦПК України, в порядку окремого провадження.

 3. Причиною для встановлення для подружжя режиму окремого проживання є неможливість або небажання проживати разом.

Правові наслідки  встановлення для подружжя режиму окремого проживання встановлені ст. 120 СК України, а саме:

  • встановлення режиму окремого проживання не припиняє прав та обов'язків подружжя, які встановлені Сімейним кодексом України і які дружина та чоловік мали до встановлення цього режиму, а також прав та обов'язків, які встановлені шлюбним договором;
  • у разі встановлення режиму окремого проживання, майно, набуте в майбутньому дружиною та чоловіком, не вважатиметься набутим у шлюбі;
  • у разі встановлення режиму окремого проживання, дитина, народжена дружиною після спливу десяти місяців, не вважатиметься такою, що походить від її чоловіка.

У відповідності до ч. 2 ст. 119 СК України, режим окремого проживання припиняється у разі поновлення сімейних відносин або за рішенням суду на підставі заяви одного з подружжя.

Таким чином, встановлення для подружжя режиму окремого проживання не порушує права чоловіка та жінки на вільний вибір місця проживання (спільно чи окремо один від одного), є одним із засобів вирішення конфліктів між чоловіком та жінкою, сприяє збереженню сім’ї (адже шлюб у даному випадку не розривається), має на меті охорону майнових та немайнових прав.

 

Головний юрист сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
Харківського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної
правової допомоги В. А. Гогін
 

     вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37   

 

Фото без опису     

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень