A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Порядок отримання компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб

Дата: 19.09.2022 09:06
Кількість переглядів: 414

У зв’язку з воєнним станом в Украйні та зростанням кількості вимушено переміщених осіб з тимчасово окупованих територій та районів, де відбуваються активні бойові дії, мешканці територіальної громади надають прилисток вимушено переміщеним особам. Ті особи, які надали на безоплатній основі житлові приміщення для тимчасового розміщення, мають право на компенсацію. Про те, як її отримати і піде сьогодні мова.

Надання компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб врегульовано Порядком компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 19.03. 2022 р. № 333 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 29.04. 2022 р. № 490).

Компенсація надається фізичним особам - громадянам України віком від 18 років, які є власниками житла або їх представниками, наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності, спадкоємцями, які прийняли спадщину, і безоплатно розміщували в цих приміщеннях зазначених у пункті 1 цього Порядку внутрішньо переміщених осіб, крім членів своєї сім’ї у розумінні Сімейного кодексу України (далі - особи, що розмістили внутрішньо переміщених осіб), для покриття понесених ними витрат, пов’язаних з розміщенням внутрішньо переміщених осіб.

Для отримання компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб потрібно вчинити наступні дії:

1. Не пізніше, ніж протягом наступного робочого дня після розміщення внутрішньо переміщених осіб в житловому приміщенні необхідно в довільній формі скласти заяву, у якій зазначити прізвище, ім’я та по батькові кожної з розміщених осіб та подати її до виконавчого органу місцевого самоврядування.

Заяви можуть бути подані в паперовій формі або в електронній формі на електронну адресу, визначену виконавчим органом сільської, селищної, міської ради, районною в м. Києві держадміністрацією, відповідною військовою адміністрацією.

2. До заяви додати наступні документи:

  • документ, який посвідчує особу;
  • документ, що підтверджує право власності на житлове приміщення.

Виконавчий орган розглядає заяву протягом п’ять робочих днів, починаючи з наступного дня після отримання заяви.

Протягом строку розгляду заяви уповноважені особи проводять перевірку наведених у заяві даних, у разі потреби з відвідуванням місця проживання внутрішньо переміщених осіб, з метою підтвердження інформації вказаної у заяві, а також перевірки факту такого розміщення, його безоплатності, кількості розміщених осіб та умов їх проживання.

У разі, якщо за результатами перевірки встановлено факт надання у заяві недостовірної інформації, орган місцевого самоврядування приймає рішення про відмову у виплаті компенсації. Сума компенсації за кожен людино-день визначається на рівні 14,77 гривні.

Загальна сума компенсації визначається шляхом визначення добутку загальної кількості людино-днів на суму компенсації за кожен людино-день.

Компенсація особам, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, виплачується у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами до кінця місяця з дня закінчення звітного місяця за умови відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Факт відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, підтверджує своїм підписом, що проставляється у заяві про отримання компенсації.

 

Головний юрист сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
Харківського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної правової допомоги В. А. Гогін

вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень