A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Перевірка на стан наркотичного сп'яніння водія: судова практика

Дата: 27.09.2022 10:22
Кількість переглядів: 316

Поліцейські зупинили автомобіль «Renault» й у ході спілкування з водієм виявили у нього ознаки наркотичного сп'яніння (порушена координація рухів, зіниці очей не реагували на світло, тремтіли кінцівки пальців рук). Від запропонованого огляду на стан сп’яніння у медичному закладі водій відмовився.


Хмельницький міськрайонний суд визнав винним водія у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП (відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан наркотичного сп'яніння), наклав штраф у розмірі 17000 гривень та на 1 рік позбавив права керування транспортними засобами.


Водій не погодився з таким рішення суду та подав апеляційну скаргу. Просив постанову судді першої інстанції скасувати, а провадження у справі закрити через відсутність події і складу адміністративного правопорушення.


На думку апелянта, працівники поліції порушили порядок огляду на стан сп'яніння, бо не запропонували пройти його на місці зупинки. Натомість повезли до медичного закладу, до того ж не найближчого. Зазначив, що від проходження огляду не відмовлявся.


Апеляційний суд не погодився з доводами апеляційної скарги, оскільки у медичному висновку, вказано, що водій від проходження огляду на стан наркотичного сп'яніння «ухилився». Відмову від проходження огляду зафіксувала й нагрудна відеокамера поліцейського.


Суд також зазначає, що поліцейські дотрималися порядку проведення огляду на тверезість, оскільки законодавство визначає, що перевірка на стан наркотичного сп'яніння може проводитись лише у медичних закладах охорони здоров'я, які мають право на проведення лабораторного дослідження біоматеріалу. На місці зупинки такий аналіз зробити неможливо.


Доводи апелянта, що медзаклад, куди його доставили для проходження огляду був не найближчим, не спростовують факту вчинення правопорушення та не звільняють останього від встановленої законом відповідальності, оскільки медичний заклад входить до переліку закладів охорони здоров`я області, яким надано право проведення такого огляду.


Отже постанову судді Хмельницького міськрайонного суду про притягнення водія до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП ХАС залишив без змін, а його апеляційну скаргу - без задоволення.

 

Завідувач сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь

тел. 748-21-37

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень