A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Верховний Суд пояснив, чи успадковується компенсація моральної шкоди

Дата: 10.11.2022 11:09
Кількість переглядів: 76

У серпні 2017 року чоловік звернувся до суду з позовом до Комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради про відшкодування майнової та моральної шкоди.

У 2019 році чоловік помер і ухвалою місцевого суду до участі у справі залучено правонаступників позивача.

Рішенням місцевого суду у задоволенні позову чоловіка, в особі його правонаступників, відмовлено. Відмовляючи у відшкодуванні майнової шкоди, суд першої інстанції виходив з того, що позовні вимоги заявлені до неналежного відповідача.

Апеляційний суд залишив апеляційну скаргу без задоволення, а рішення місцевого суду змінив з викладенням мотивувальної частини у редакції своєї постанови.

Колегія суддів Верховного Суду дійшла висновку про часткове задоволення касаційної скарги. Так, оскаржену постанову суду апеляційної інстанції в частині вирішення вимоги про відшкодування майнової шкоди, було скасувати з направленням справи в цій частині на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Щодо компенсації моральної шкоди Верховний Суд зазначив, що до спадкоємця переходить право на відшкодування моральної шкоди, яке було присуджено судом спадкодавцеві за його життя (частина третя статті 1230 ЦК України).

Відповідно до пункту 7 частини першої статті 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Відмовляючи у стягненні компенсації моральної шкоди, суди попередніх інстанцій вважали цю вимогу похідною від вимоги про відшкодування майнової шкоди, у задоволенні якої відмовлено.

Суди не врахували, що право на компенсацію моральної шкоди, що не була присуджена за життя особи, не спадкується, а тому у випадку смерті особи до ухвалення рішення про компенсацію моральної шкоди матеріального та процесуального правонаступництва за такою вимогою не відбувається.

У зв'язку наведеним провадження у справі у частині вимоги про компенсацію моральної шкоди Верховний Суд закрив.

 

Завідувач сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь

тел. 748-21-37

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень