A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Як підготуватися до зими в умовах війни: 10 корисних порад

Дата: 16.11.2022 08:18
Кількість переглядів: 156

Як підготуватися до зими: правильний одяг та взуття

  • Найкраще взимку гріє багатошаровий одяг. Це стосується і дому і вулиці.
  • Підготуйте теплу зимову куртку, шапку, рукавиці, теплі светри, безрукавки.
  • Подивіться, яка зі старих курток чи шуб згодиться вам для дому, в особливо холодний період.
  • Доберіть тепле взуття та устілки, закриті домашні капці або угги ─ вдома також треба дбати про те, щоб ноги завжди були в теплі.
  • Дістаньте натуральну теплу бавовняну білизну, шерстяні речі, теплі плетені носки ─ все це підготуйте вже зараз. Перед зимою всі речі, які ви одягатимете на тіло треба випрати і добре висушити.
  • Маленька тепла шапка, або светр чи халат з капюшоном також будуть вам в нагоді.

Якщо тепло голові і ногам ─ ви не замерзнете.

Підготуватися до зими в Україні: як утеплити будинок

Утеплити будинок і вікна перед зимою дуже важливо. Не має значення ─ приватний будинок, чи квартира.

Існує велика кількість промислових утеплювальних матеріалів і технологій, але якщо на це немає ні часу ні коштів - потрібно подумати, як заклеїти вікна, щільно закласти їх навіть підручними матеріалами та заклеїти всі щілини.

  • Щільну і прозору целофанову плівку можна натягти на вікна ззовні, а зсередини завішати старими ковдрами та пледами.
  • Подивіться, чим можна закладати двері і вікна зсередини, аби перекрити доступ холодного повітря ззовні.
  • Поверніть на стіни килими, а на долівку старі доріжки і килими. Вони також захищатимуть вас від холоду.

Що робити без опалення: як обігріти квартиру без газу і електрики

Для того, щоб у разі відключення опалення або електрики створювати час від часу маленькі автономні джерела тепла підготуйтеся заздалегідь.

  • Підготуйте зараз чистий просіяний пісок, велике каміння або цеглини, які ви можете нагрівати на газу, електроплиті чи на вуличній саморобній плиті на дровах.
  • На старій чавунній сковороді нагрійте носій (пісок, камінь, цеглину) і занесіть в кімнату, поставте на цегляний «постамент», зверху накрийте іншою сковородою. Така конструкція деякий час віддаватиме тепло в кімнату.
  • Важливо, що таку «теплушку» варто поставити в маленькій кімнаті, де ви будете проводити більшість часу, спати. Щільно зачиняйте двері в цю кімнату - бережіть тепло.
  • А якщо гарячий пісок засипати в полотняний мішечок чи старий носок, щільно зав’язати - можна класти його в ліжко, як грілку. Власне, класичну водяну грілку теж можна класти в ліжко. Якщо немає грілки, гарячу воду (не окріп) заливати можна в скляні або пластикові пляшки. Лягаючи в нагріту постіль ви відразу зігрієтеся.

Весь час, коли ви не рухаєтеся, не робите якусь хатню роботу краще проводити під ковдрою з теплою грілкою під ногами.

Світло без електрики: що робити коли немає світла

Дуже важливо заздалегідь придбати свічки, ліхтарики з акумуляторами, дістати стару гасову лампу і купити гас (керосин).

  • Корисною заготовкою будуть «окопні» парафінові свічки. Нині в інтернеті багато уроків по їх виготовленню, це зробити просто. Тому подбайте, щоб у вас був запас хоча б з 5-10 таких окопних свічок.
  • Якщо у вас в домі є церковна лампадка ─ вона теж може бути маленьким джерелом тепла. Але масло для неї також купіть заздалегідь.
  • Каганець з марлі, замоченої в олії і протягнуту крізь картопляне кружальце - також рятівний, коли всі інші світильники вже закінчилися.
  • У декого ще можуть на горищах знайтися старі гасові лампи. Знайдіть, почистіть її, купіть новий фітіль і керосин - вона вас не підведе, але не забувайте про пожежну безпеку.
  • Щоб не використвувати «прадідівські» методи, краще придбайте хороший сучасний і безпечний варіант ─ акумуляторна лампа яка підзаряджається від денного/сонячного світла. Деякий час вона також допоможе підсвітити вам приміщення.

Як правильно зробити запас їжі, та як приготувати їжу без газу

  • Дрова, дрова і … дрова. Зробіть хоча б мінімальний запас дров, навіть якщо ви живете в багатоквартирному будинку. Оцініть, що з домашніх меблів ви без жалю спалите, аби нагріти води і зварити суп. Зважте, що дерева навколо вашого будинку вже «придивилися» собі і ваші сусіди. Тому, краще кооперуватися і на одній плитці готувати навіть в одній каструлі на всіх.
  • Пам’ятайте, що в квартирі ні в якому разі не можна розводити відкритий вогонь! Це можливо, тільки якщо ви облаштовуєте «буржуйку» і пробиваєте отвір для димоходу на двір. Але це надзвичайно небезпечно. Безпечніше викласти маленьку пічку на подвір’ї.
  • Роблячи запас продуктів заготуйте те, що швидко готується і довго не псується: макарони, крупи (замочуйте на ніч перед приготуванням, тоді вони готуються втричі швидше), яйця (вони в холодних приміщеннях, але не на морозі зберігаються доволі довго), зробіть заморозку вареників і пельменів, але пам’ятайте, що морозильні камери без електрики «тримають» мороз не більше 3 -5 діб (морозильна камера, добре закутана ззовні – 10 діб).
  • Дуже виручають консерви: і м’ясні і рибні і фруктово-овочеві, згущене молоко.
  • Як показав досвід, не варто розраховувати дуже на морозильну камеру. Значно практичніше зараз, поки є можливість зробити якомога більше тушкованки (м'ясо, риба, каші). В домашніх умовах це краще не робити, але не складно знайти тих, хто робить це професійно в великих кількостях для фронту. За договірну ціну вони можуть переробити і вашу продукцію.
  • Хліб можна покласти в морозилку, якщо вона велика, або вже зараз почати сушити сухарі. Тонко нарізати на скибки і сушити в теплій духовці, або просто в кімнаті. Потім зберігати в полотняних мішках, або в трилітровій банці зі щільно закритою кришкою.
  • Овочі і фрукти можна зараз сушити в електросушарці і в’ялити в духовці. Вони зберігаються і без холодильника і разом з тим не бояться морозу.
  • Добре тамують голод горіхи і мед. Їх можна використовувати замість перекусу, або вечері. Печиво в герметичній упаковці, шоколад, шоколадні цукерки ─ подбайте щоб все це у вас було. Вони те лише тамують голод, але й трохи радують душу.

Якщо ви живете в приватному секторі, у вас є літня кухня і стара газова плита «під балон» ─ дістаньте її, розконсервуйте, запросіть щоб майстер зробив профілактичний огляд і ... купіть заправлений газовий балон. Що більше у вас буде автономних джерел енергії ─ то більш захищеною буде ваша родина.

Що робити, якщо відключать воду?

  • Раджу максимально запастись водою в домашніх умовах. Заповнити всі резервуари які є в квартирі: бутлі, каструлі, відра, налити у ванну. Це буде ваш запас технічної води для зливання в туалеті (якщо у вас приватний сектор), миття рук і посуду.
  • Купання і прання краще відкласти до кращих часів.
  • Для пиття треба закупити бутильовану воду в магазині вже зараз.
  • Вже зараз шукати найближчу до вашого дому артезіанську скважину, криницю, джерело.
  • Дітям максимально давати лише очищену воду, коли немає - перекип’ячену. Дорослим також споживати лише перекип’ячену воду.
  • В аптеці можна спитати засоби для очищення води, але досвіду їх використання в мене немає.

Дуже важливо!

  • Якщо відключать воду, і ви будете розуміти що це надовго, то ходити в туалет в квартирі не можна.
  • Подбайте про облаштування вуличного туалету. Якщо приватне домоволодіння - це зробити простіше, якщо багатоквартирний будинок - збирайте сусідів, голову ОСББ і вирішуйте де робити громадську вбиральню. Без неї не обійтися. До того ж і всім сусідам треба буде пояснити, що коли нема води - каналізація не працює!
  • Так само доведеться домовлятися і облаштовувати місце викидання відходів, особливо харчових. Не можна розводити антисанітарію.

Як підготуватись до зими в умовах війни: безперебійник, генератор, павербанк

Безперебійик, генератор, павербанк ─ це предмети, які значно полегшать ваше життя в умовах відсутності електрики.

Зважаючи на вартість цих корисних речей, павербанк варто придбати кожному. Це дозволить вам залишатися за зв’язку.

З власного досвіду, одного повністю зарядженого повербанку вистачає, щоб 10 діб підзаряджати телефон для 2-3х не довгих дзвінків і читання новин в соцмережах 2-3 рази на добу по 15-20 хвилин. Весь інший час я вимикала телефон взагалі.

Але це у кожного власника гаджету буде індивідуально. Спробуйте зараз протестувати режим «без електрики», ви зрозумієте на який час ви реально можете розраховувати.

Генератор це незамінна річ в умовах війни. Це така собі компактна електростанція, яка працює за рахунок спалювання палива в двигуні внутрішнього згоряння. Вони є різної потужності і різної вартості.

Поцікавтеся, у кого з ваших сусідів є генератор, і чи дозволить він вам підзаряжати мобільні пристрої. Можливо, ви домовитеся і закупите разом запас пального (дизель чи бензин) для заправки генератора. А можливо, рішенням ОСББ придбаєте такий пристрій і пальне для нього для свого будинку.

Зима в умовах війни: особиста і громадська безпека

Зима, війна і відключена електроенергія - це значить, що швидко темнішатиме, світло на вулицях і в будинках буде відсутнє, камери спостереження і сигналізація не працюватимуть.

В такий важкий час, на жаль, дуже комфортно себе почувають лихі люди - злочинці, крадії, мародери. Сил правоохоронців інколи замало для охорони громадського порядку.

Самоорганізація та патрулювання

Тому потрібно самоорганізуватися сусідам і домовитися про патрулювання навколо будинку чи мікрорайону.

  • Жінки можуть по черзі чергувати вдень, щоб не було чужих людей і підозрілої активності, а чоловіки - в нічний час.
  • Паркан, калітку, двері у власну квартиру також треба тримати закритими на всі замки, навіть коли зостаєтеся вдома. Не відкривайте чужинцям.
  • Намагайтеся не затримуватися ніде допізна і не ходити темними вулицями, особливо поодинці.
  • Автоматика на дверях під’їздів теж не працює без електрики, тому треба щоб чоловіки, чи запрошений майстер наварили клямку, закрутку - що завгодно зсередини, таке щоб ззовні неможливо було ніяк відкрити двері.
  • Всі сусіди домовляються, що скажімо, після 20 вечора і до 8 ранку двері підїзду не відкриваються взагалі, або треба особисто телефонувати старшому по підїзду і пояснювати хто, куди, до кого і навіщо приходить. Це не з цікавості - це елементарна безпека випробувана на собі в умовах окупації.

Зима в умовах війни ─ залишатися людиною

  • Дуже важливо завжди, а особливо в умовах війни залишатися людиною. Бути уважним до своїх рідних і сусідів. Особливо, якщо поряд з вами живуть люди похилого віку. Постарайтеся між усіма мешканцями будинку (чи вулиці) розподілити пристарілих сусідів і щодня заходити або телефонувати до них - подивіться, чи вони сьогодні щось їли, чи є що пити, чи не мінусова температура в квартирі. Якщо не можете їм допомогти і обігріти - повідомте в управління праці і соціального захисту населення, органі місцевої влади, поліцію, про те що є людина, чи родина яка терміново потребує сторонньої допомоги.
  • Те ж саме стосується і домашніх та вуличних тварин. Можливо, запасаючись кормом для свого улюбленця варто придбати кормів (дешевших, але побільше) і для безпритульних тварин. Допускати їх погрітися біля вогню, налити теплої води в миску.
  • Дуже важливо бути активним у питаннях самоорганізації: не відмовлятися почергувати, прибрати спільне подвір’я, заготовити дрова, здати гроші на пальне для генератора чи навідатися до сусіда, пригостити гарячою кавою чи печивом. Саме такі прості речі часто рятують життя, допомагають вижити вам і людям навколо вас.

Якою буде зима 2023 залежить і від вас

Готуючись до важкої зими 2023 ми розуміємо, що війна наздоганятиме нас кругом:

  • в новинах,
  • у звістках з фронту,
  • у розмовах з людьми,
  • труднощах щоденного буття.

Щоб утримати свій психологічний стан у рівновазі варто подбати перш за все про свій хороший фізичний стан. Робити щодня зарядку - це не дорого, але дуже корисно. Дихати свіжим повітрям, говорити і читати не лише про війну - просто необхідно.

Поки світловий день дає можливість варто робити всі корисні справи:

  • готувати їжу,
  • шукати дрова,
  • ходити по воду.

Але не менш важливо:

  • читати художню літературу,
  • займатися рукоділлям,
  • мистецтвом,
  • займатися своєю улюбленою справою.

Підготуйте собі книжки, які ви давно хотіли прочитати, дістаньте вишивку чи плетіння, збирайтеся з родиною, друзями чи сусідами в одній кімнаті, обігрівайте її хоч трошки і спілкуйтеся, читайте вголос, грайте в настільні чи групові ігри чи робіть маленькі концерти ─ це особливо потрібно дітям і це допоможе вам не просто вижити, але й жити за будь яких умов і обставин.

 

Відділ військового обліку та цивільного захисту

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень