A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Цивільний захист населення. Найпростіші укриття

Дата: 18.11.2022 15:21
Кількість переглядів: 149

У зв'язку з обстрілами України країною-агресором, дедалі більш актуальним стають питання, пов'язані з облаштуванням та функціонуванням укриттів від обстрілів. Найпоширенішим видом укриттів є найпростіші укриття. Саме про них зараз і піде мова.

Доцільно звернути увагу на основні нормативні акти, якими врегульовані писання, пов'язані з обладнанням та експлуатацією захисних споруд:

1. Кодекс цивільного захисту України.

2. Державні будівельні норми України. Будинки і споруди. Захисні споруди цивільної оборони. ДБН В 2.2.5-97, затверджені  наказом Держкоммістобудування України від 08.07.1997 р. № 106, введенi в дію з 01.01.1998 р.

 3. Вимоги щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту,   затвердженими наказом Міністерства внутрішніх  справ України від 09.07.2018 р. № 579.

Найпростіше укриття - це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період.

В першу чергу треба звернути увагу на наступне: Найпростіші укриття знаходяться в спорудах, які належать або знаходяться в управлінні підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності. Тому, за утримання укриттів в стані, що дозволяє привести їх у готовність відповідальність несе балансоутримувач. Усі захисні споруди, споруди подвійного призначення та найпростіші укриття на території України, незалежно від форми власності, підлягають обліку, порядок проведення якого встановлений Вимогами щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затвердженими наказом Міністерства внутрішніх  справ України від 09.07.2018 р. № 579.

Для забезпечення готовності захисних споруд до використання за призначенням їх балансоутримувачі здійснюють оцінку стану їх готовності, організовують періодичні огляди стану захисних споруд, перевірку працездатності їх основного обладнання, планують і проводять технічне обслуговування обладнання та систем життєзабезпечення захисних споруд.

Місткість споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів вираховується з розрахунку: 0,6 м2 площі основних приміщень (для розміщення населення, що підлягає укриттю) на одну особу. За можливості розміщення двоярусних нар площу можу бути зменшено до 0,5 м2 на одну особу, при триярусному - до 0,4 м2 на одну особу

Під час експлуатації захисних споруд не допускається виконання заходів, що знижують їх захисні властивості, надійність та безпеку. Місця розташування споруд фонду захисних споруд позначаються за допомогою табличок (написів) та покажчиків руху до них.

Біля вхідних дверей до захисної споруди вивішується табличка розміром 60 х 50 см із зазначенням номера споруди, її балансоутримувача, місць зберігання ключів, особи, відповідальної за утримання та експлуатацію сховища в мирний час, її місцезнаходження і номера телефону. У нічний час таблички позначення захисної споруди і входи мають бути освітлені або дубльовані світловими покажчиками.

Табличка розміром 50 х 60 см із написом «Місце для УКРИТТЯ» вивішується біля вхідних дверей до споруди подвійного призначення (найпростішого укриття). На ній зазначаються місцезнаходження споруди, її балансоутримувача, номер телефону особи, відповідальної за утримання та експлуатацію споруди в мирний час, адреса і місце зберігання ключів. Обладнання найпростіших укриттів має забезпечувати можливість безперервногоперебування в них населення впродовж не менше 48 годин. З цією метою найпростіші укриття забезпечуються:

  • місцями для сидіння (лежання) - лавками, нарами, стільцями, ліжками тощо;
  • ємностями з питною (з розрахунку 2 л на добу на одну особу, яка підлягає укриттю) та технічною водою (за відсутності централізованого водопостачання);
  • контейнерами для зберігання продуктів харчування;
  • виносними баками, що щільно закриваються, для нечистот (для неканалізованих будівель і споруд);
  • резервним штучним освітленням (електричними ліхтарями, свічками, гасовими лампами тощо);
  • первинними засобами пожежогасіння (відповідно до встановлених норм для приміщень відповідного функціонального призначення);
  • засобами надання медичної допомоги;
  • засобами зв’язку і оповіщення (телефоном, радіоприймачем);
  • шанцевим інструментом (лопатами штиковими та совковими, ломами, сокирами, пилками-ножівками по дереву, по металу тощо).

Суб’єкти господарювання (балансоутримувачі) незалежно від форми власності створюють об’єктові формування цивільного захисту з обслуговування захисних споруд або призначають осіб, відповідальних за обслуговування та експлуатацію фонду захисних споруд.

 

Головний юрист сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
Харківського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної
правової допомоги В. А. Гогін


    вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37 

 

Фото без опису      

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень