Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Велика Палата ВС сформулювала позицію щодо відшкодування шкоди внаслідок ДТП

Дата: 22.11.2022 14:03
Кількість переглядів: 85

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 29 червня 2022 року у справі № 477/874/19 зазначила за яких умов за шкоду, завдану пасажирові внаслідок зіткнення декількох транспортних засобів, власники (володільці) таких засобів відповідають незалежно від їхньої вини.

Так, під час розгляду справи судом було встановлено, що унаслідок зіткнення двох автомобілів сталася дорожньо-транспортна пригода. Одна з пасажирок автомобіля, водій якого не спричинив ДТП, зазнала шкоди. Страхова компанія частково відшкодувала постраждалій витрати на лікування та моральну шкоду. Проте ця постраждала вважала, що отриманого відшкодування недостатньо. Тому звернулася до суду з позовом до винуватця ДТП (страхувальника) та його страхової компанії (страховика). Просила суд стягнути зі страхувальника відшкодування витрат, пов'язаних із лікуванням, і моральної шкоди, а зі страховика - відшкодування втраченого доходу підприємця та моральної шкоди з урахуванням отриманого страхового відшкодування.

Суди попередніх інстанцій вважали, що відповідальність за шкоду, завдану позивачці, мають нести винуватець ДТП і його страховик, а не обидва власники автомобілів, які зазнали зіткнення, і задовольнили позов частково. Вважаючи, що вони неправильно визначили розмір присудженого відшкодування, позивачка подала касаційну скаргу. Також звернувся з касаційною скаргою страховик, бо стягнуте відшкодування перевищило розмір страхової суми. Він також вважав, що відповідальність суди мали розподілити між обома водіями, а не покладати обов'язки з виплати відшкодування в повному обсязі на одного з них і його страхову компанію.

За результатами розгляду справи ВП ВС касаційні скарги позивачки та страховика задовольнила частково: рішення попередніх судів скасувала й ухвалила нове рішення про часткове задоволення позову з урахуванням відмінності обсягу відповідальності відповідачів.

Мотивуючи своє рішення ВП ВС вказує, якщо внаслідок взаємодії джерел підвищеної небезпеки було завдано шкоди іншим особам, особи, які спільно завдали шкоди, зобов'язані її відшкодувати незалежно від їхньої вини

Іншою особою, якій унаслідок взаємодії джерел підвищеної небезпеки власники (володільці), наприклад, транспортних засобів спільно завдали шкоди, є будь-яка третя особа. Вона може бути, зокрема, пішоходом або пасажиром транспортного засобу, від зіткнення з яким іншого транспортного засобу завдано шкоди. Іншою, ніж та, яка завдала шкоди, особою може бути і власник транспортного засобу, який передав право керування, а сам був пасажиром. (ч. 2 ст. 1188 ЦК України).

У разі якщо відповідальними за заподіяння неподільної шкоди взаємопов'язаними, сукупними діями є декілька осіб, розмір страхового відшкодування (регламентної виплати) за кожну з таких осіб визначається шляхом поділу розміру заподіяної шкоди на кількість таких осіб (п. 36.3 ст. 36 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»).

Отже, у випадку коли декілька осіб саме спільними неправомірними діями чи бездіяльністю завдали шкоди не має значення вина кожного з них у завданні шкоди. Останню вони зобов'язані відшкодувати незалежно від вини.

 

Завідувач сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь

тел. 748-21-37

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень