Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Кредит у спадок

Дата: 20.12.2022 15:05
Кількість переглядів: 90

Трапляються випадки коли фізична особа за життя уклала кредитний договір та не встигла сплатити заборгованість за цим договором. Спадкоємець цієї особи після прийняття спадщини, стикається з вимогами кредиторів спадкодавця щодо погашення заборгованості за кредитним договором.

Такі вимоги кредиторів ґрунтуються статтею 1218 Цивільного кодексу України, за змістом якої вбачається, що до складу спадщини входять усі права та обов'язки, які належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Але, слід звернути увагу, що спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині (ч. 1 ст. 1282 ЦК України).

Тобто якщо, наприклад, спадкоємець отримуєте у спадок напівзруйнований будинок у сільській місцевості, а розмір кредиту, що необхідно погасити, складає значно більшу суму, чим коштує цей будинок, то варто задуматися, чи є сенс в прийнятті та оформленні того спадку. В такому випадку спадкоємець може або відмовитись від спадщин або не прийняти спадщину.

Разом з тим, не варто забувати про прийняття спадщини у порядку ч. 3 ст. 1268 ЦК України, яка передбачає, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

У такому випадку, у разі перевищення розміру боргу над розміром успадкованого майна варто звернутися до нотаріуса, за загальним правилом у строк до 6 місяців (під час дії воєнного стану – 10 місяців), з заявою про відмову від спадщини.

Щодо обов’язку спадкоємців погасити нараховані відсотки і неустойку по кредиту слід зазначити, що відповідно до пункту 32 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 березня 2012 року № 5 «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносин» спадкоємці несуть зобов'язання погасити нараховані відсотки і неустойку тільки в тому випадку, якщо вони вчинені позичальникові за життя. Інші нараховані зобов'язання фактично не пов'язані з особою позичальника і не можуть присуджуватися до сплати спадкоємцями. При цьому слід враховувати, що за правилами ст. 1231 ЦК України до спадкоємця переходить обов'язок сплатити неустойку (штраф, пеню) за умови, що: 1) судом було прийнято рішення з призначенням певної суми до виплати кредитору; 2) боржник (спадкодавець) не виконав такого рішення суду.

 

Завідувач сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь

тел. 748-21-37

 

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень