Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Відсутність електрики на робочому місці як підстава оголошення простою

Дата: 23.01.2023 15:03
Кількість переглядів: 76

У разі вимкнення електроенергії багато підприємств позбавляються можливості здійснювати виконання певних виробничих процесів і, як наслідок, працівники перебуваючи на робочих місцях, позбавлені можливості працювати.

Оскільки простій це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою, іншими обставинами то статтею 34 Кодексу законів про працю України, в такому випадку передбачено можливість оголосити простій.

Простій може виникати як з вини роботодавця чи працівника, так і незалежно від них (їхньої діяльності або бездіяльності). Простій оголошується як по всьому підприємству, так і в окремому підрозділі або для конкретних працівників.

Час простою законодавством не обмежений. Тобто оголосити простій можливо як на одна годину так і на декілька, залежно від тривалості відключення електроенергії.

Про початок простою, крім простою структурного підрозділу чи всього підприємства, працівник попереджає роботодавця чи бригадира, майстра або посадових осіб.

Законодавством не визначено порядку документального оформлення простою. Роз'ясненнями Мінсоцполітики в листі від 04.10.2013 р. № 179/06/186-13, передбачається що простій оформлюють актом, у якому фіксують причини, що зумовили припинення роботи, та зазначається наказ про оголошення простою.

У наказі про оголошення простою необхідно відобразити:

- причину простою;

- дату (і час) початку та тривалість простою (дату/час його завершення);

- кому оголошено простій (для усього підприємства, певних підрозділів чи окремих категорій працівників);

- необхідність присутності або відсутності працівників на робочому місці;

- порядок оплати часу простою.
Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки (окладу). встановленого працівникові розряду  (ч. 1 ст. 113 Кодексу законів про працю України). Однак в галузевих нормативних документах та колективних договорах може встановлюватися і більший розмір оплати за час простою.

 

Завідувач сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь

тел. 748-21-37

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень